Accessibility Tools

Skip to main content

Dr Begović održala sastanak sa Dimitrijem Kerkentzesom, generalnim sekretarom Međunarodnog biroa za izložbe

06. September 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović održala je sastanak sa Dimitrijem Kerkentzesom, generalnim sekretarom Međunarodnog biroa za izložbe, a tokom sastanka je Nenad Paunović, savetnik predsednice Narodne skupštine Ane Brnabić, prezentovao projekat izgradnje BIO4 Kampusa

Generalni sekretar Kerkentzes je izrazio divljenje inicijativom Vlade Republike Srbije da uz organizaciju EXPO2027 izložbe širi svoju infrastrukturu i kroz izgradnju novog bioekonomskog centra u Evropi, kao što je BIO4 Kampus.

Tokom sastanka, generalni sekretar Kerkentzes dao je brojne smernice za organizaciju EXPO2027 izložbe, naročito u kontekstu sadržaja koje treba predstaviti što bolje građanima Srbije i sveta.

„Tokom posete Srbiji mogao sam da vidim napredak koji postižete kada govorimo o organizaciji izložbe EXPO2027, imao sam čast da vidim kako teku radovi na gradilištu i mogu da kažem da je ono čemu sam svedočio vrlo dobro i veoma bitan korak u etabliranju Republike Srbije kao države organizatora izložbe. Sada Vlada Republike Srbije može da šalje zvanične pozive državama učesnicama na izložbi, zato je bilo važno da vidimo kako teku radovi i sastanemo se sa ministrom spoljnih poslova i ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. Ne smemo da zaboravimo da je suština EXPO izložbi izuzetna prezentacija različitih sadržaja, koji će na najbolji mogući način biti prezentovani građanima Srbije i sveta. Na današnjem sastanku smo razgovarali o dobrim primerima i tome kako je moguće stvoriti uslove svim državama učesnicama da prikažu ono u čemu su najbolje i ispred ostalih kada govorimo o temi Igra(j) za čovečanstvo. Važno je da građani Srbije, ali i drugih država, imaju viziju o tome zašto je izložba koju organizujete bitna i da odgovorom na temu pokažete svima šta je ono što će biti važno za čitavo čovečanstvo u budućnosti, zato se radujem daljoj diskusiji i razrađivanju teme. Ceo svet je opterećen geopolitičkim problemima i drago mi je da nas ovakva izložba poveže na način da otvori granice i ujedini nas oko zajedničkog cilja bez konflikta kako bismo govorili o tome šta je zajedničko za sve“, rekao je Dimitri Kerkentzes, generalni sekretar Međunarodnog biroa za izložbe.

„Danas smo ispred Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija imali veliko zadovoljstvo da održimo sastanak sa gospodinom Kerkentzesom koji je generalni sekretar Međunarodnog biroa za izložbe, odnosno čovekom koji je odgovoran za implementaciju izložbe EXPO2027 u Beogradu. Razgovarali smo o temi Igra(j) za čovečanstvo, bez obzira što imamo sport i muziku kao osnovnu temu, moramo uvek da se držimo ideje ove izložbe, a ideja su inovacije. Na svim dosadašnjim i budućim EXPO izložbama prikazane su i biće prikazane neke inovacije koje menjaju svet, menjaju čovečanstvo i zato mislim da je sama izložba sjajna za Srbiju, sjajna za srpsku nauku, sjajna za naše inovatore, za naše preduzetnike da se uspostave mnogo snažnije veze sa svetom i da se Srbija prikaže kao zemlja kreativnosti, da pokažemo šta imamo od inovacija. Na taj način nauka dobija vrlo bitno mesto za organizovanje foruma i konferencija na temu inovacije na temu velikih globalnih izazova i tome kako nauka može da pomogne u tim izazovima. Dogovorili smo se da što pre krenemo da radimo na sadržaju, događajima, čeka nas veliki posao. Preko četiri miliona posetilaca, tri meseca treba obezbediti sadržaj, ne samo u Beogradu, nego je ideja da se to decentralizuje, da naši prelepi gradovi po Srbiji takođe budu domaćini mnogim događajima, naravno, iz mog ugla vezanim za nauku i inovacije, a na svu sreću širom Srbije imamo ljude koji će i te kako imati šta da pokažu i čime da se pohvale“, zaključila je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović.

Galerija
Pogledajte još vesti