Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Др Беговић одржала састанак са Димитријем Керкентзесом, генералним секретаром Међународног бироа за изложбе

06. Септембар 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић одржала је састанак са Димитријем Керкентзесом, генералним секретаром Међународног бироа за изложбе, а током састанка је Ненад Пауновић, саветник председнице Народне скупштине Ане Брнабић, презентовао пројекат изградње БИО4 Кампуса

Генерални секретар Керкентзес је изразио дивљење иницијативом Владе Републике Србије да уз организацију EXPO2027 изложбе шири своју инфраструктуру и кроз изградњу новог биоекономског центра у Европи, као што је БИО4 Кампус.

Током састанка, генерални секретар Керкентзес дао је бројне смернице за организацију EXPO2027 изложбе, нарочито у контексту садржаја које треба представити што боље грађанима Србије и света.

„Током посете Србији могао сам да видим напредак који постижете када говоримо о организацији изложбе EXPO2027, имао сам част да видим како теку радови на градилишту и могу да кажем да је оно чему сам сведочио врло добро и веома битан корак у етаблирању Републике Србије као државе организатора изложбе. Сада Влада Републике Србије може да шаље званичне позиве државама учесницама на изложби, зато је било важно да видимо како теку радови и састанемо се са министром спољних послова и министарком науке, технолошког развоја и иновација. Не смемо да заборавимо да је суштина EXPO изложби изузетна презентација различитих садржаја, који ће на најбољи могући начин бити презентовани грађанима Србије и света. На данашњем састанку смо разговарали о добрим примерима и томе како је могуће створити услове свим државама учесницама да прикажу оно у чему су најбоље и испред осталих када говоримо о теми Игра(ј) за човечанство. Важно је да грађани Србије, али и других држава, имају визију о томе зашто је изложба коју организујете битна и да одговором на тему покажете свима шта је оно што ће бити важно за читаво човечанство у будућности, зато се радујем даљој дискусији и разрађивању теме. Цео свет је оптерећен геополитичким проблемима и драго ми је да нас оваква изложба повеже на начин да отвори границе и уједини нас око заједничког циља без конфликта како бисмо говорили о томе шта је заједничко за све“, рекао је Димитри Керкентзес, генерални секретар Међународног бироа за изложбе.

„Данас смо испред Министарства науке, технолошког развоја и иновација имали велико задовољство да одржимо састанак са господином Керкентзесом који је генерални секретар Међународног бироа за изложбе, односно човеком који је одговоран за имплементацију изложбе EXPO2027 у Београду. Разговарали смо о теми Игра(ј) за човечанство, без обзира што имамо спорт и музику као основну тему, морамо увек да се држимо идеје ове изложбе, а идеја су иновације. На свим досадашњим и будућим EXPО изложбама приказане су и биће приказане неке иновације које мењају свет, мењају човечанство и зато мислим да је сама изложба сјајна за Србију, сјајна за српску науку, сјајна за наше иноваторе, за наше предузетнике да се успоставе много снажније везе са светом и да се Србија прикаже као земља креативности, да покажемо шта имамо од иновација. На тај начин наука добија врло битно место за организовање форума и конференција на тему иновације на тему великих глобалних изазова и томе како наука може да помогне у тим изазовима. Договорили смо се да што пре кренемо да радимо на садржају, догађајима, чека нас велики посао. Преко четири милиона посетилаца, три месеца треба обезбедити садржај, не само у Београду, него је идеја да се то децентрализује, да наши прелепи градови по Србији такође буду домаћини многим догађајима, наравно, из мог угла везаним за науку и иновације, а на сву срећу широм Србије имамо људе који ће и те како имати шта да покажу и чиме да се похвале“, закључила је министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић.

Галерија
Погледајте још вести