Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Српски научници међу 2% најутицајнијих на свету: 89 имена на Станфордовој листи

07. Октобар 2024.

Универзитет Станфорд објавио је овогодишњу листу 2% најутицајнијих научника у свету, где је своје место заузело 89 истраживача из Србије. Ова престижна ранг листа обухвата више од 217.000 научника из различитих области, препознајући оне чији рад има најзначајнији утицај на глобални развој науке.

Научници су класификовани у 22 научне области и 174 подобласти, а рангирање је обављено према резултатима у каријери до краја 2023. године, као и на основу броја цитата за ту годину. Процена се врши према кључним параметрима као што су број објављених радова, цитираност, х-индекс и друге релевантне метрике које мере научни допринос.

Присуство српских истраживача на овој листи потврђује континуирану посвећеност домаће академске заједнице у области истраживања и иновација које доприносе глобалнм научним сазнањима.

Овај изванредан резултат није само признање индивидуалним научницима, већ и показатељ да Србија поседује изузетне научне капацитете који остварују утицај у различитим областима истраживања, од природних и техничких наука до медицинских и друштвених дисциплина. Српски научници својим преданим радом постављају нове стандарде у глобалној научној заједници, представљајући важан интелектулани ресурс и понос Србије на светској сцени.

Погледајте још вести