Accessibility Tools

Skip to main content

Srpski naučnici među 2% najuticajnijih na svetu: 89 imena na Stanfordovoj listi

07. October 2024.

Univerzitet Stanford objavio je ovogodišnju listu 2% najuticajnijih naučnika u svetu, gde je svoje mesto zauzelo 89 istraživača iz Srbije. Ova prestižna rang lista obuhvata više od 217.000 naučnika iz različitih oblasti, prepoznajući one čiji rad ima najznačajniji uticaj na globalni razvoj nauke.

Naučnici su klasifikovani u 22 naučne oblasti i 174 podoblasti, a rangiranje je obavljeno prema rezultatima u karijeri do kraja 2023. godine, kao i na osnovu broja citata za tu godinu. Procena se vrši prema ključnim parametrima kao što su broj objavljenih radova, citiranost, h-indeks i druge relevantne metrike koje mere naučni doprinos.

Prisustvo srpskih istraživača na ovoj listi potvrđuje kontinuiranu posvećenost domaće akademske zajednice u oblasti istraživanja i inovacija koje doprinose globalnm naučnim saznanjima.

Ovaj izvanredan rezultat nije samo priznanje individualnim naučnicima, već i pokazatelj da Srbija poseduje izuzetne naučne kapacitete koji ostvaruju uticaj u različitim oblastima istraživanja, od prirodnih i tehničkih nauka do medicinskih i društvenih disciplina. Srpski naučnici svojim predanim radom postavljaju nove standarde u globalnoj naučnoj zajednici, predstavljajući važan intelektulani resurs i ponos Srbije na svetskoj sceni.