Accessibility Tools

Skip to main content

„Zainteresovani smo za produbljivanje saradnje sa Srbijom”, istakla Ambasadorka Norveške u Beogradu Nj.E. Kristin Melsom

25. September 2023.

Foto: Zoran Petrović, NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, državni sekretar prof. dr Miroslav Trajanović i v.d. pomoćnika ministra u Sektoru za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ivana Vukašinović, sastali su se u Vladi Republike Srbije sa novoimenovanom ambasadorkom Kraljevine Norveške u Beogradu Kristin Melsom

Ministarka je poželela dobrodošlicu ambasadorki, a ona joj se zahvalila na prijemu i istakla zainteresovanost Kraljevine Norveške za ono što Srbija radi u oblasti nauke i inovacija. Bilo je reči i o ciljevima za budućnost, a ministarka je ambasadorku upoznala sa trenutnim stanjem inovacionog ekosistema i predstavila rad Fonda za nauku, Inovacionog fonda i naučno-tehnoloških parkova i inovacionih centara u Srbiji.

“Naš fokus je na biotehnologiji i veštačkoj inteligenciji”, istakla je dr Begović, navevši da je projekat izgradnje BIO4 Kampusa najveća pojedinačna investicija u nauku u čitavom regionu.

“Vaše odgovornosti su brojne, i primetno je da se bavite brojnim izazovima”, kazala je Melsom, a ministarka dr Begović odgovorila je da nauku vidi kao jedino rešenje za izazove sa kojima se susrećemo. “Potrebno je da radimo na saradnji”, istakla je Melsom.

Ministarka dr Begović navela je da su infrastruktura i plate od krucijalnog značaja za naučnike. “Zbog toga je bitno raditi na tome da se našim naučnicima obezbedi ono što im je potrebno. Zato gradimo BIO4 i zato postoji Biosens institut, jedini evropski centar izvrsnosti izvan Evropske unije”, kazala je ona. “Ovi projekti će uticati na to da se deo naših naučnika koji sada rade u inostranstvu vrati i radi na onome na čemu žele, u uslovima koji su za to odgovarajući, pa čak i podsticajni”, istakla je dr Begović.

“Vidimo BIO4 Kampus kao mesto gde će dolaziti ljudi iz čitavog sveta, a imaćemo i smeštajne kapacitete za gostujuće profesore, predavače i istraživače koji će sarađivati sa budućim stanovnicima BIO4 Kampusa”, rekla je dr Begović.

Ambasadorka Melsom otvorila je i pitanje na koji način bi se saradnja sa Kraljevinom Norveškom mogla poboljšati, a ministarka dr Begović predočila joj je podsticajne mere koje je Vlada Republike Srbije donela kako bi privukla otvaranje centara za istraživanje i razvoj inostranih kompanija u Srbiji. “Centri za istraživanje i razvoj su budućnost Srbije koju ćemo podžavati, a otvoreni smo za saradnju sa čitavim svetom”, zaključila je dr Begović. Obe strane saglasile su se da će u narednom periodu raditi na jačanju saradnje.

Galerija
Pogledajte još vesti