Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

„Заинтересовани смо за продубљивање сарадње са Србијом”, истакла Амбасадорка Норвешке у Београду Њ.Е. Кристин Мелсом

25. Септембар 2023.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, државни секретар проф. др Мирослав Трајановић и в.д. помоћника министра у Сектору за међународну сарадњу и европске интеграције Ивана Вукашиновић, састали су се у Влади Републике Србије са новоименованом амбасадорком Краљевине Норвешке у Београду Кристин Мелсом

Министарка је пожелела добродошлицу амбасадорки, а она јој се захвалила на пријему и истакла заинтересованост Краљевине Норвешке за оно што Србија ради у области науке и иновација. Било је речи и о циљевима за будућност, а министарка је амбасадорку упознала са тренутним стањем иновационог екосистема и представила рад Фонда за науку, Иновационог фонда и научно-технолошких паркова и иновационих центара у Србији.

“Наш фокус је на биотехнологији и вештачкој интелигенцији”, истакла је др Беговић, навевши да је пројекат изградње БИО4 Кампуса највећа појединачна инвестиција у науку у читавом региону.

“Ваше одговорности су бројне, и приметно је да се бавите бројним изазовима”, казала је Мелсом, а министарка др Беговић одговорила је да науку види као једино решење за изазове са којима се сусрећемо. “Потребно је да радимо на сарадњи”, истакла је Мелсом.

Министарка др Беговић навела је да су инфраструктура и плате од круцијалног значаја за научнике. “Због тога је битно радити на томе да се нашим научницима обезбеди оно што им је потребно. Зато градимо БИО4 и зато постоји Биосенс институт, једини европски центар изврсности изван Европске уније”, казала је она. “Ови пројекти ће утицати на то да се део наших научника који сада раде у иностранству врати и ради на ономе на чему желе, у условима који су за то одговарајући, па чак и подстицајни”, истакла је др Беговић.

“Видимо БИО4 Кампус као место где ће долазити људи из читавог света, а имаћемо и смештајне капацитете за гостујуће професоре, предаваче и истраживаче који ће сарађивати са будућим становницима БИО4 Кампуса”, рекла је др Беговић.

Амбасадорка Мелсом отворила је и питање на који начин би се сарадња са Краљевином Норвешком могла побољшати, а министарка др Беговић предочила јој је подстицајне мере које је Влада Републике Србије донела како би привукла отварање центара за истраживање и развој иностраних компанија у Србији. “Центри за истраживање и развој су будућност Србије коју ћемо поджавати, а отворени смо за сарадњу са читавим светом”, закључила је др Беговић. Обе стране сагласиле су се да ће у наредном периоду радити на јачању сарадње.

Галерија
Погледајте још вести