Accessibility Tools

Skip to main content

U Čačku otvorena izložba grafika nastalih uz pomoć veštačke inteligencije

13. May 2024.

Foto: NITRA

Nakon Njujorka, Niša i Novog Sada u Naučno–tehnološkom parku u Čačku otvorena je izložba „Dijalozi sa veštačkom inteligencijom“

Izložba je realizovana u Kulturnom centru Čačka, a prisutnima su se pored autora izložbe prof.dr Vladimira Pavlovića, obratili i predstavnici Grada Čačka, kao i predstavnici Naučno – tehnološkog parka u tom gradu.

Profesor Pavlović ističe da je izložba nastala kao jedan od rezultata projekta međuuniverzitetske saradnje između Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Beogradu i Centralnog Univerziteta Severne Karoline u oblasti primene veštačke inteligencije i digitlanih tehnologija u nastavi na daljinu.

„Grafike na izlobi su nastale kao rezultat primene različitih softverskih paketa baziranih na veštačkoj inteligenciji u dobijanju vizualnih podataka, koje sam ja potom uobličio na takav način da pomoću njih mogu objasniti proces sticanja znanja o realnosti putem obrade informacija, manipulacije simbolia i konstrukcijom narativa“ – ističe prof. Pavlović. On se posebno zahvalio Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, ali i Ambasadi SAD u Beogradu na podršci.

Direktor Naučno tehnološkog parka u Čačku Mirko Pešić, ističe važnost izložbe za lokalnu zajednicu u tom gradu:
„Inicijativa za pokretanje izložbe bila je činjenica da se AI tehnologija jako brzo razvija i da ima ogroman uticaj na društvo. Oblast veštačke inteligencije je izuzetno značajna i već dugo se priča o tome kako će ona u budućnosti doprineti privredi i formulisati nove pravce razvoja nauke. Najdublji uticaj inteligencije je očigledan u sektorima poput zdravstva, finansija, zaštite životne sredine i potrošačke tehnologije, gde je značajno unapređena efikasnost, preciznost i personalizovana iskustva. Lepo je videti da istraživačka dostignuća budu izražena kroz umetnička dela i tako budu dostupnija široj javnosti, kao i jednostavnija za razumevanje.“

Galerija