Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

У Чачку отворена изложба графика насталих уз помоћ вештачке интелигенције

13. Мај 2024.

Фото: НИТРА

Након Њујорка, Ниша и Новог Сада у Научно–технолошком парку у Чачку отворена је изложба „Дијалози са вештачком интелигенцијом“

Изложба је реализована у Културном центру Чачка, а присутнима су се поред аутора изложбе проф.др Владимира Павловића, обратили и представници Града Чачка, као и представници Научно – технолошког парка у том граду.

Професор Павловић истиче да је изложба настала као један од резултата пројекта међууниверзитетске сарадње између Пољопривредног факултета, Универзитета у Београду и Централног Универзитета Северне Каролине у области примене вештачке интелигенције и дигитланих технологија у настави на даљину.

„Графике на излоби су настале као резултат примене различитих софтверских пакета базираних на вештачкој интелигенцији у добијању визуалних података, које сам ја потом уобличио на такав начин да помоћу њих могу објаснити процес стицања знања о реалности путем обраде информација, манипулације симболиа и конструкцијом наратива“ – истиче проф. Павловић. Он се посебно захвалио Министарству науке, технолошког развоја и иновација, али и Амбасади САД у Београду на подршци.

Директор Научно технолошког парка у Чачку Мирко Пешић, истиче важност изложбе за локалну заједницу у том граду:

„Иницијатива за покретање изложбе била је чињеница да се АИ технологија јако брзо развија и да има огроман утицај на друштво. Област вештачке интелигенције је изузетно значајна и већ дуго се прича о томе како ће она у будућности допринети привреди и формулисати нове правце развоја науке. Најдубљи утицај интелигенције је очигледан у секторима попут здравства, финансија, заштите животне средине и потрошачке технологије, где је значајно унапређена ефикасност, прецизност и персонализована искуства. Лепо је видети да истраживачка достигнућа буду изражена кроз уметничка дела и тако буду доступнија широј јавности, као и једноставнија за разумевање.“

Галерија
Погледајте још вести