Accessibility Tools

Skip to main content

Startap ekosistem Beograda i Novog Sada dostigao najveću vrednost do sada – 1,116 milijardi dolara

24 May 2024

U okviru prezentacije Unapređenje mogućnosti inovacionog ekosistema: organizacija sistema i upravljanje ljudskim resusrsima, koja je održan 23.5.2024. godine, u okviru postavke Vlade RS na 66. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, predstavnici Startap Genoma prezentovali su rezultate istraživanja Startap Džinom 2023 (Startup Genome) za Beograd i Novi Sad.

Uvidom u predstavljene rezultate, sa ponosom možemo da istaknemo da je startap ekosistem (Beograd i Novi Sad)  dostigao najveću vrednost do sada – 1,116 milijardi dolara, kao i da beleži najveći rast u odnosu na prethodnu godinu (66%).

Startap ekosistem Beograda i Novog Sada prema prezentovanim podacima pozicionira se kao prvi ekosistem u regionu Zapadnog Balkana, odnosno 10 u regionu Centralne Evrope. Naš ekosistem pruža veću finansijsku podršku u ranim fazama razvoja inovacija od brojnih drugih evropskih ekosistema, kao što su Viljnus, Prag, Varšava, Ljubljana. Prema dobijenim rezulatima, prosečna starost osnivača je 35 godina (3 god. mlađi u odnosu na evropski prosek), dok je procenat žena u osnivačkom timu takođe iznad evropskog i svetskog proseka. Veliki procenat startapa iz regiona Beograda i Novog Sada (64%) prepoznaje globalno tržište kao svoje ciljano tržište za plasman inovativnog proizvoda.

Značajan podatak je i da je 33% serijskih osnivača startapa, što nam govori i o tome da već postoji iskustvo u osnivanju i razvoju inovativne ideje, odnosno da se razvija preduzetnički način razmišljanja usmeren ka razvoju i komercijalizaciji inovacija.

Prema Startap Džinom-u, posebno se ističu uspesi srpskog startap ekosistema:

  • Najveća vrednost ekosistema do sada
  • Rastuća zajednica sa visokim procentom profesionalaca
  • Izvanredan pool talenata koji formira različite kompanije i timove
  • Iskusni osnivači se vraćaju u ekosistem (kao osnivači ili investitori)
  • Jako i otporno finansiranje u ranoj fazi razvoja startaapa
  • Izražena ambicija, globalni način razmišljanja i prva trakcija
  • Trakcija u značajnim naprednih tehnologijama poput veštačke inteligencije

Takođe, na osnovu istraživanja date su i preporuke za dalji razvoj startap ekosistema poput nastavka okupljanja i uključivanja svih aktera sistema u izgradnju jake zajednice, osnivanje većeg broja VC fondova i privlačenja više inostranih startapa u ekosistem Beograda i Novog Sada radi unapređenja iskustva i znanja.

Istraživanje je pokazalo da ekosistemi koji imaju izdvojeno koordinaciono telo koje prati ekosistem i daje preporuke za njegovo unapređenje, imaju veću vrednost exit-a i veći broj startapa iz Serije A. Kreiranje ovakvog tela u R. Srbiji značajno bi doprinelo prelasku srpskog startap ekosistema u narednu fazu razvoja, iz faze aktivacije u fazu globalizacije.

Zvanično objavljivanje novih rezultata Startap Džinom 2024 istraživanja za sve ekosisteme planirano je 10. juna 2024. godine u Londonu u okviru London Tech Week događaja.