Accessibility Tools

Skip to main content

Srbija postala deo globalnog projekta ShakthiSAT

13. August 2024.

Srbija je zvanično postala učesnik međunarodnog projekta ShakthiSAT, koji ima za cilj da osnaži mlade devojčice iz celog sveta u oblasti istraživanja svemira i svemirskih tehnologija

Ovaj projekat predvodi indijski startap Space Kidz India, poznat po svojim pionirskim aktivnostima u dizajnu, proizvodnji i lansiranju satelita.

Dr Monika Jurković, predsednica Društva astronoma Srbije, imenovana je za ambasadorku Srbije u ovom programu. Kao nacionalni koordinator, ona će biti zadužena za realizaciju STEM radionica sa devojčicama iz Srbije, s ciljem da im se omogući dublje razumevanje svemirskih istraživanja i tehnologija, uključujući i izradu kjub satelita.

Najbolja kandidatkinja iz Srbije će dobiti jedinstvenu priliku da se pridruži grupi od 108 devojčica iz različitih zemalja sveta koje će u Indiji raditi na razvoju i lansiranju novog satelita. Ovo predstavlja značajan korak za Srbiju u promociji međunarodne saradnje u oblasti svemirskih istraživanja, kao i u podizanju kapaciteta i interesovanja mladih za nauku i tehnologiju.

Projekat ShakthiSAT ima za cilj da okupi 12.000 devojčica iz 108 različitih država i da im pruži priliku da učestvuju u revolucionarnim svemirskim misijama. Ova misija, kroz svoju globalnu viziju, teži da podstakne međunarodnu saradnju, prevazilazeći granice i kulturne razlike u ime nauke i istraživanja.

Galerija