Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Србија постала део глобалног пројекта ShakthiSAT

13. Август 2024.

Србија је званично постала учесник међународног пројекта ShakthiSAT, који има за циљ да оснажи младе девојчице из целог света у области истраживања свемира и свемирских технологија

Овај пројекат предводи индијски стартап Space Kidz India, познат по својим пионирским активностима у дизајну, производњи и лансирању сателита.

Др Моника Јурковић, председница Друштва астронома Србије, именована је за амбасадорку Србије у овом програму. Као национални координатор, она ће бити задужена за реализацију СТЕМ радионица са девојчицама из Србије, с циљем да им се омогући дубље разумевање свемирских истраживања и технологија, укључујући и израду кјуб сателита.

Најбоља кандидаткиња из Србије ће добити јединствену прилику да се придружи групи од 108 девојчица из различитих земаља света које ће у Индији радити на развоју и лансирању новог сателита. Ово представља значајан корак за Србију у промоцији међународне сарадње у области свемирских истраживања, као и у подизању капацитета и интересовања младих за науку и технологију.

Пројекат ShakthiSAT има за циљ да окупи 12.000 девојчица из 108 различитих држава и да им пружи прилику да учествују у револуционарним свемирским мисијама. Ова мисија, кроз своју глобалну визију, тежи да подстакне међународну сарадњу, превазилазећи границе и културне разлике у име науке и истраживања.

Галерија
Погледајте још вести