Accessibility Tools

Skip to main content

Savetnik ministra Tomić učesnik Drugog programa razmene menadžera nauke i tehnologije Kine i EU u Pekingu

30. September 2024.

Kinesko Ministarstvo nauke i tehnologije pokrenulo je Drugi program razmene menadžera nauke i tehnologije Kine i EU u Pekingu

Aktivnostima ove razmene u Pekingu, Hefeju i Šangaju prisustvovalo je 23 predstavnika iz 14 evropskih zemalja. Srbiju su na skupu predstavljali su savetnik ministarke dr Jelene Begović Zoran Tomić i Milica Đurić-Jovičić, direktor inovacionog centra na Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

“Poseta NR Kini u okviru programa China Innotour 24 bila je sjajna prilika da sa kineskim partnerima razmenimo iskustva i otvorimo teme i projekte na kojima možemo dublje i intezivnije da sarađujemo. Na početku skupa ugostio nas je zamenik ministra nauke i tehnologije Narodne Republike Kine Čen Đijačang, koji je upoznao sa rezultatima koje je Kina ostvarila u prethodnom periodu i daljim planovima i ciljevima za bližom saradnjom sa Evropom po pitanju nauke, tehnologije i inovacija”, istakao je Zoran Tomić, savetnik ministra.

On se na ovom skupu obratio i osvrnuo na značaj međunarodne saradnje u oblastima nauke i tehnologije u savremenom svetu, i podsetio na čelično prijateljstvo koje su Srbija i NR Kina izgradile zahvaljujući predsednicima dve države, Aleksandru Vučiću i Si Đinpingu.

“Posetili smo Peking, Hefej i Šangaj, obišli Institut za za povrće i cveće, Kinesku akademiju poljoprivrednih nauka, Pekinški univerzitet tradicionalne kineske medicine, Institut fizike plazme Kineske akademije nauka, fabriku za proizvodnju baterija u Hefeju, SPIC kompaniju u Šangaju, Tunđi Univerzitet u Šangaju i fakultete za dizajn i građevinarstvo”, rekao je Tomić, dodavši da su pored naučnih ustanova organizovani i obilasci kulturnih manifestacija i upoznavanje učesnika sa kineskom kulturom i tradicijom.

Savetnik Tomić prisustvovao je i prezentaciji Instituta za istraživanje dubokog svemira Kineske akademije nauka. “Ova institucija, koja je nekoliko nedelja pre ovog događaja potpisala memorandum o razumevanju sa našom Astronomskom opservatorijom Beograd na izgradnji Međunarodne lunarne istraživačke stanice, predstavila nas je kao važne partnere, sa posebnim osvrtom na potpisivanje Memoranduma o razumevanju u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

Ovom prilikom organizovane su i posete Univerzitetu Tunđi i njihovom Fakultetu građevinarstva, kao i Fakultetu za dizajn i kreativnu industriju. Takođe, poslednjeg dana bravka u NR Kini Zoran Tomić učestvovao je i na 3rd China-Europe Life Science and Biopharm Innovation Conference u organizaciji kompanije Bayer, Kineskog centra za naučnu razmenu i Šangajskog centra za naučnu razmenu.

Galerija