Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Саветник министра Томић учесник Другог програма размене менаџера науке и технологије Кине и ЕУ у Пекингу

30. Септембар 2024.

Кинеско Министарство науке и технологије покренуло је Други програм размене менаџера науке и технологије Кине и ЕУ у Пекингу

Активностима ове размене у Пекингу, Хефеју и Шангају присуствовало је 23 представника из 14 европских земаља. Србију су на скупу представљали су саветник министарке др Јелене Беговић Зоран Томић и Милица Ђурић-Јовичић, директор иновационог центра на Електротехничког факултета у Београду.

“Посета НР Кини у оквиру програма China Innotour 24 била је сјајна прилика да са кинеским партнерима разменимо искуства и отворимо теме и пројекте на којима можемо дубље и интезивније да сарађујемо. На почетку скупа угостио нас је заменик министра науке и технологије Народне Републике Кине Чен Ђијачанг, који је упознао са резултатима које је Кина остварила у претходном периоду и даљим плановима и циљевима за ближом сарадњом са Европом по питању науке, технологије и иновација”, истакао је Зоран Томић, саветник министра.

Он се на овом скупу обратио и осврнуо на значај међународне сарадње у областима науке и технологије у савременом свету, и подсетио на челично пријатељство које су Србија и НР Кина изградиле захваљујући председницима две државе, Александру Вучићу и Си Ђинпингу.

“Посетили смо Пекинг, Хефеј и Шангај, обишли Институт за за поврће и цвеће, Кинеску академију пољопривредних наука, Пекиншки универзитет традиционалне кинеске медицине, Институт физике плазме Кинеске академије наука, фабрику за производњу батерија у Хефеју, СПИЦ компанију у Шангају, Тунђи Универзитет у Шангају и факултете за дизајн и грађевинарство”, рекао је Томић, додавши да су поред научних установа организовани и обиласци културних манифестација и упознавање учесника са кинеском културом и традицијом.

Саветник Томић присуствовао је и презентацији Института за истраживање дубоког свемира Кинеске академије наука. “Ова институција, која је неколико недеља пре овог догађаја потписала меморандум о разумевању са нашом Астрономском опсерваторијом Београд на изградњи Међународне лунарне истраживачке станице, представила нас је као важне партнере, са посебним освртом на потписивање Меморандума о разумевању у присуству председника Александра Вучића и Си Ђинпинга.

Овом приликом организоване су и посете Универзитету Тунђи и њиховом Факултету грађевинарства, као и Факултету за дизајн и креативну индустрију. Такође, последњег дана бравка у НР Кини Зоран Томић учествовао је и на 3rd China-Europe Life Science and Biopharm Innovation Conference у организацији компаније Bayer, Кинеског центра за научну размену и Шангајског центра за научну размену.

Галерија
Погледајте још вести