Accessibility Tools

Skip to main content

Održan sastanak sa stalnom koordinatorkom UN-a u Srbiji Matildom Mordt

04. July 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović sastala se sa Matildom Mordt, stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji. Mordt je prošlog meseca preuzela dužnost stalne koordinatorke Ujedinjenih nacija u Srbiji, a njene prethodne pozicije bile su stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Ekvadoru i različite liderske uloge u UNDP-u u Nikaragvi, Paragvaju, Argentini i regionalnom centru za Latinsku Ameriku i Karibe u Panami

Ministarka dr Begović upoznala je Mordt sa aktivnostima Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija povezanim sa radom Ujedinjenih nacija, ali i sa aktivnostima koje se sprovode u cilju popularizacije STEM oblasti kod devojčica i žena.

Takođe, razgovarale su o dosad sprovedenim i za budućnost planiranim aktivnostima u vezi sa na srpsku inicijativu u Ujedinjenim nacijama izglasanom Rezolucijom o dekadi nauka za održivi razvoj. Mordt je ministarku dr Begović uputila u svoj dosadašnji rad povezan sa ciljevima održivog razvoja, a posebno je istakla značaj uključivanja nauke u postizanje ovih ciljeva.

“Treba podići svest o ciljevima održivog razvoja na viši nivo u okviru naučne zajednice”, istakla je ministarka dr Begović i dodala da će upravo bližim uključivanjem naučne zajednice ovi ciljevi postati ostvariviji, uprkos svim preprekama na koje njihovo ostvarivanje nailazi.

Dr Begović koordinatorku Mordt upoznala je i sa projektom izgradnje BIO4 Kampusa u Beogradu i sa srpskim naučnim i inovacionim ekosistemom.

“Planiramo da nastavimo dosad započete aktivnosti”, istakla je Mordt, dodavši da Srbija može da računa na podršku Ujedinjenih nacija. “Vidimo da se u Srbiji dešava i priprema mnoštvo živopisnih aktivnosti, među kojima i Ekspo”, navela je koordinatorka Mordt, a ministarka dr Begović zaključila je da će Srbija u saradnji sa UN moći da ostvari mnoštvo dobrih rezultata.

Galerija