Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Одржан састанак са сталном координаторком УН-а у Србији Матилдом Мордт

04. Јули 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић састала се са Матилдом Мордт, сталном координаторком Уједињених нација у Србији. Мордт је прошлог месеца преузела дужност сталне координаторке Уједињених нација у Србији, а њене претходне позиције биле су стални представник Програма Уједињених нација за развој (UNDP) у Еквадору и различите лидерске улоге у UNDP-у у Никарагви, Парагвају, Аргентини и регионалном центру за Латинску Америку и Карибе у Панами

Министарка др Беговић упознала је Мордт са активностима Министарства науке, технолошког развоја и иновација повезаним са радом Уједињених нација, али и са активностима које се спроводе у циљу популаризације СТЕМ области код девојчица и жена.

Такође, разговарале су о досад спроведеним и за будућност планираним активностима у вези са на српску иницијативу у Уједињеним нацијама изгласаном Резолуцијом о декади наука за одрживи развој. Мордт је министарку др Беговић упутила у свој досадашњи рад повезан са циљевима одрживог развоја, а посебно је истакла значај укључивања науке у постизање ових циљева.

“Треба подићи свест о циљевима одрживог развоја на виши ниво у оквиру научне заједнице”, истакла је министарка др Беговић и додала да ће управо ближим укључивањем научне заједнице ови циљеви постати остваривији, упркос свим препрекама на које њихово остваривање наилази.

Др Беговић координаторку Мордт упознала је и са пројектом изградње БИО4 Кампуса у Београду и са српским научним и иновационим екосистемом.

“Планирамо да наставимо досад започете активности”, истакла је Мордт, додавши да Србија може да рачуна на подршку Уједињених нација. “Видимо да се у Србији дешава и припрема мноштво живописних активности, међу којима и Експо”, навела је координаторка Мордт, а министарка др Беговић закључила је да ће Србија у сарадњи са УН моћи да оствари мноштво добрих резултата.

Галерија
Погледајте још вести