Accessibility Tools

Skip to main content

Republika Srbija jača performanse na evropskoj sceni inovacija u odnosu na prethodnu godinu

09. July 2024.

Sumarni indeks inovacija u okviru European Innovation Scoreboard 2024 izveštaja pokazuje da je R. Srbija druga od 39 zemalja prema napretku u inovacionim performansama u odnosu na prethodni izveštajni period.

R. Srbija ostvarila je porast od 4,4 procentna poena u odnosu na prethodnu godinu, kao i povećanje od 7,4 procentna poena u poređenju sa rezultatima iz istog izveštaja za 2017. godinu.

Značajan napredak postignut je u brojnim oblastima, prevazilazeći gotovo sve susedne države, ali i pojedinih država članica EU, čime R. Srbija demonstrira potencijal za dalji razvoj i jačanje svoje pozicije na evropskoj sceni inovacija.

Posebno se ističu ostvareni rezultati u oblasti ulganja kompanija u inovativne aktivnosti, gde su nadmašene prosečne vrednosti EU, a R. Srbija prema rezultatu u okviru ovog indikatora svrstava se u najvišu kategoriju – Innovation Leaders. U oblasti izdataka za inovacije koji nisu direktno povezani sa istraživanjem i razvojem (poput nabavke opreme, zaštite intelektualne svojine, izrade studija izvodljivosti, istraživanja tržišta i sl.), R. Srbija je zabeležila 83,6 procentnih poena veću vrednost u odnosu na EU, dok je u izvdvajanjima za razvoj inovacija po zaposlenom dostigla 8,5 procentnih poena veću vrednost u odnosu na EU.

Takođe, R. Srbija je zabeležila značajan napredak i kada je reč o kompanijama koje inoviraju svoje proizvode i procese, ostvarujući za 57,4 procentna poena bolji rezultat u odnosu na prethodni izveštajni period.

Važno je istaći i pozitivne rezultate u pogledu dostupnosti širokopojasnog interneta i pružanja IKT obuka od strane kompanija, što je doprinelo unapređenju digitalne povezanosti, transformaciji poslovanja i jačanju digitalnih veština zaposlenih.

Ovaj značajan napredak rezultat je kontinuiranog unapređenja inovacionog ekosistema, povećanja ulaganja i jačanja saradnje između privatnog i javnog sektora. Republika Srbija nastavlja da afirmiše svoju poziciju na globalnom nivou predanim razvojem inovacionih kapaciteta, stvarajući osnovu za održivi ekonomski rast i prosperitet države.