Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Република Србија јача перформансе на европској сцени иновација у односу на претходну годину

09. Јули 2024.

Сумарни индекс иновација у оквиру European Innovation Scoreboard 2024 извештаја показује да је Р. Србија друга од 39 земаља према напретку у иновационим перформансама у односу на претходни извештајни период.

Р. Србија остварила је пораст од 4,4 процентна поена у односу на претходну годину, као и повећање од 7,4 процентна поена у поређењу са резултатима из истог извештаја за 2017. годину.

Значајан напредак постигнут је у бројним областима, превазилазећи готово све суседне државе, али и појединих држава чланица ЕУ, чиме Р. Србија демонстрира потенцијал за даљи развој и јачање своје позиције на европској сцени иновација.

Посебно се истичу остварени резултати у области улгања компанија у иновативне активности, где су надмашене просечне вредности ЕУ, а Р. Србија према резултату у оквиру овог индикатора сврстава се у највишу категорију – Innovation Leaders. У области издатака за иновације који нису директно повезани са истраживањем и развојем (попут набавке опреме, заштите интелектуалне својине, израде студија изводљивости, истраживања тржишта и сл.), Р. Србија је забележила 83,6 процентних поена већу вредност у односу на ЕУ, док је у извдвајањима за развој иновација по запосленом достигла 8,5 процентних поена већу вредност у односу на ЕУ.

Такође, Р. Србија је забележила значајан напредак и када је реч о компанијама које иновирају своје производе и процесе, остварујући за 57,4 процентна поена бољи резултат у односу на претходни извештајни период.

Важно је истаћи и позитивне резултате у погледу доступности широкопојасног интернета и пружања ИКТ обука од стране компанија, што је допринело унапређењу дигиталне повезаности, трансформацији пословања и јачању дигиталних вештина запослених.

Овај значајан напредак резултат је континуираног унапређења иновационог екосистема, повећања улагања и јачања сарадње између приватног и јавног сектора. Република Србија наставља да афирмише своју позицију на глобалном нивоу преданим развојем иновационих капацитета, стварајући основу за одрживи економски раст и просперитет државе.

Погледајте још вести