Accessibility Tools

Skip to main content

Posebni savetnik ministarke Tomić posetio IS Petnica

14. August 2024.

Foto: NITRA

Nakon posete ministarke dr Jelene Begović, Istraživačku stanicu Petnica posetio je i njen posebni savetnik, Zoran Tomić. Ova poseta realizovana je kako bi se razmotrili konkretniji načini na koje Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija može da podrži dalji razvoj programa astronomije i drugih istraživačkih projekata u Petnici

„Petnica ima dugu tradiciju u negovanju naučne radoznalosti i podsticanju mladih umova. Verujem da se, uz podršku Ministarstva, mogu napraviti još veći koraci ka osnaživanju naših mladih talenata i postavljanju novih standarda u istraživačkom radu,“ izjavio je Tomić tokom posete. “Veliko je zadovoljstvo biti ovde ispred Ministarstva i razgovarati o mogućnostima kako država može dalje podržati rad ove stanice, jer sam i sam pre 18 godina bio polaznik seminara astronomije u Petnici, čemu svedoče i radovi koje sam tada objavio u zbornicima Stanice, a koji se i danas čuvaju u njihovoj biblioteci”, zaključio je Tomić.

U razgovoru sa Stanislavom Miloševićem i Stevanom Golubovićem ispred rukovodstva Stanice, posebni savetnik ministra Tomić je izdvojio pitanje rekonstrukcije opservatorije kao jedan od prioriteta. Postignut je dogovor da se u narednom periodu izradi projekat za izgradnju dve nove opservatorije. Prva, manja opservatorija, trebalo bi da bude smeštena u krugu stanice i imaće za cilj popularizaciju astronomije među posetiocima, kao i omogućavanje studentima da izvode praktične vežbe i istraživačke projekte. Druga, veća opservatorija sa 60-santimetarskim teleskopom, planirana je na obližnjoj lokaciji i biće namenjena ozbiljnijim istraživanjima, za čiju će izgradnju biti potrebna podrška lokalne samouprave i šira saradnja sa astronomskom zajednicom u Srbiji.

Takođe, razmatrana je i mogućnost uvođenja radio astronomije u Petnicu, kao i razvoja programa za pravljenje i lansiranje kjub satelita. Planira se izgradnja radio teleskopa i prijemnih antena u krugu stanice, što će omogućiti studentima da se uključe u ove avangardne projekte i steknu dragocena znanja iz oblasti astronautike.

Ovu posetu posebni savetnik ministra Tomić završio je obilaskom ostalih prostorija, prilikom čega je sa domaćinima razgovarao o planovima za buduće multidisciplinarne programe, koji bi povezali različite naučne oblasti.

Galerija