Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Посебни саветник министарке Томић посетио ИС Петница

14. Август 2024.

Фото: НИТРА

Након посете министарке др Јелене Беговић, Истраживачку станицу Петница посетио је и њен посебни саветник, Зоран Томић. Ова посета реализована је како би се размотрили конкретнији начини на које Министарство науке, технолошког развоја и иновација може да подржи даљи развој програма астрономије и других истраживачких пројеката у Петници

„Петница има дугу традицију у неговању научне радозналости и подстицању младих умова. Верујем да се, уз подршку Министарства, могу направити још већи кораци ка оснаживању наших младих талената и постављању нових стандарда у истраживачком раду,“ изјавио је Томић током посете. “Велико је задовољство бити овде испред Министарства и разговарати о могућностима како држава може даље подржати рад ове станице, јер сам и сам пре 18 година био полазник семинара астрономије у Петници, чему сведоче и радови које сам тада објавио у зборницима Станице, а који се и данас чувају у њиховој библиотеци”, закључио је Томић.

У разговору са Станиславом Милошевићем и Стеваном Голубовићем испред руководства Станице, посебни саветник министра Томић је издвојио питање реконструкције опсерваторије као један од приоритета. Постигнут је договор да се у наредном периоду изради пројекат за изградњу две нове опсерваторије. Прва, мања опсерваторија, требало би да буде смештена у кругу станице и имаће за циљ популаризацију астрономије међу посетиоцима, као и омогућавање студентима да изводе практичне вежбе и истраживачке пројекте. Друга, већа опсерваторија са 60-сантиметарским телескопом, планирана је на оближњој локацији и биће намењена озбиљнијим истраживањима, за чију ће изградњу бити потребна подршка локалне самоуправе и шира сарадња са астрономском заједницом у Србији.

Такође, разматрана је и могућност увођења радио астрономије у Петницу, као и развоја програма за прављење и лансирање кјуб сателита. Планира се изградња радио телескопа и пријемних антена у кругу станице, што ће омогућити студентима да се укључе у ове авангардне пројекте и стекну драгоцена знања из области астронаутике.

Ову посету посебни саветник министра Томић завршио је обиласком осталих просторија, приликом чега је са домаћинима разговарао о плановима за будуће мултидисциплинарне програме, који би повезали различите научне области.

Галерија
Погледајте још вести