Accessibility Tools

Skip to main content

Posebni savetnik Milić sa srpskim studentima koji studiraju u inostranstvu

05. August 2024.

Foto: NITRA

U Botaničkoj bašti „Jevremovac“ priređen je godišnji događaj Organizacije srpskih studenata u inostranstvu, jedne od najstarijih organizacija takvog tipa. Prisutne su ispred Vlade Republike Srbije pozdravili Damjan Jović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova i Jovan Milić, posebni savetnik ministarke dr Jelene Begović

„Prenosim vam pozdrave ministarke dr Jelene Begović, koja veruje u vaš san, koji je duboko utkan u ljubav prema domovini. Danas je važno da vam pošaljemo poruku da nikada ne zaboravite ko ste i odakle ste potekli. Vašoj državi ste potrebni“, poručio je Milić i dodao da Ministarstvo studente u inostranstvu podržava kroz Fond za mlade talente.

„Važno je da znate da u okviru Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, a kroz Fond za mlade talente, postoji veliki broj prilika i za vas. Od 2008. kada je Fond osnovan do danas, dodeljeno je preko 40.000 stipendija i nagrada studentima, ali i učenicima. Tokom godine, Fond realizuje konkurse za finansiranje studenata u Republici Srbiji i inostranstvu, kao i finansiranje studijskih putovanja.“

Marija Simić, predsednica organizacije srpskih studenata u inostranstvu pozdravila je okupljene i poručila kako je važno da se srpski studenti drže zajedno. Ona se posebno zahvalila Vladi Republike Srbije na saradnji. U okviru događaja potpisan je i Memorandum o saradnji između Organizacije srpskih studenata u inostranstvu i Alumni kluba iste organizacije.

Organizacija srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) nastala je pre više od 20 godina, 1997. naporom i inicijativom jednog manjeg dela srpskih studenata koji su studirali na univerzitetima širom Amerike i Evrope. Ideja im je bila da osnuju i učvrste mrežu onih studenata koji žele da odu u inostranstvo na usavšavanje, onih koji već studiraju u inostranstvu kao i povratnika.

Od početnih desetak klubova studenata širom SAD i Zapadne Evrope, Organizacija srpskih studenata u inostranstvu danas broji 21 lokalni ogranak koji deluje u Americi, Kini, Rusiji, Belgiji, Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim evropskim zemljama.

Galerija