Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Посебни саветник Милић са српским студентима који студирају у иностранству

05. Август 2024.

Фото: НИТРА

У Ботаничкој башти „Јевремовац“ приређен је годишњи догађај Организације српских студената у иностранству, једне од најстаријих организација таквог типа. Присутне су испред Владе Републике Србије поздравили Дамјан Јовић, државни секретар у Министарству спољних послова и Јован Милић, посебни саветник министарке др Јелене Беговић

„Преносим вам поздраве министарке др Јелене Беговић, која верује у ваш сан, који је дубоко уткан у љубав према домовини. Данас је важно да вам пошаљемо поруку да никада не заборавите ко сте и одакле сте потекли. Вашој држави сте потребни“, поручио је Милић и додао да Министарство студенте у иностранству подржава кроз Фонд за младе таленте.

„Важно је да знате да у оквиру Министарства науке, технолошког развоја и иновација, а кроз Фонд за младе таленте, постоји велики број прилика и за вас. Од 2008. када је Фонд основан до данас, додељено је преко 40.000 стипендија и награда студентима, али и ученицима. Током године, Фонд реализује конкурсе за финансирање студената у Републици Србији и иностранству, као и финансирање студијских путовања.“

Марија Симић, председница организације српских студената у иностранству поздравила је окупљене и поручила како је важно да се српски студенти држе заједно. Она се посебно захвалила Влади Републике Србије на сарадњи. У оквиру догађаја потписан је и Меморандум о сарадњи између Организације српских студената у иностранству и Алумни клуба исте организације.

Организација српских студената у иностранству (ОССИ) настала је пре више од 20 година, 1997. напором и иницијативом једног мањег дела српских студената који су студирали на универзитетима широм Америке и Европе. Идеја им је била да оснују и учврсте мрежу оних студената који желе да оду у иностранство на усавшавање, оних који већ студирају у иностранству као и повратника.

Од почетних десетак клубова студената широм САД и Западне Европе, Организација српских студената у иностранству данас броји 21 локални огранак који делује у Америци, Кини, Русији, Белгији, Француској, Уједињеном Краљевству и другим европским земљама.

Галерија
Погледајте још вести