Accessibility Tools

Skip to main content

Posebni savetnik Milić na otvaranju međunarodne naučne konferencije SIMTERM

23. October 2024.

Posebni savetnik ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jovan Milić otvorio je ovogodišnji 21. SIMTERM – Međunarodnu naučnu konferenciju o termalnoj nauci i inženjerstvu Srbije. Konferencija je održana na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Nišu

„SIMTERM, kao jedan od najvažnijih naučnih skupova na temu termodinamike i termotehnike, već decenijama okuplja vrhunske naučnike iz zemlje i sveta“, rekao je Milić, dodavši da je ova konferencija mesto gde se susreću ideje, inovacije i novi pristupi, što je od neprocenjivog značaja za razvoj naše naučne zajednice, ali i za primenu tih saznanja u industriji. „Ministarka dr Jelena Begović, kao neko ko se svakodnevno zalaže za unapređenje našeg naučnog ekosistema, podržava ovakve inicijative i sigurna je da će zaključci i rezultati sa ovog skupa doprineti daljem razvoju ne samo termotehnike, već i celokupne naučne zajednice u Srbiji.“

 „Srećna sam da su ljudi shvatili značaj tema koje obrađujemo na konferenciji, odnosno svih onih tema koje su povezane sa energetikom i koje ne možemo uvek da obradimo do kraja. Navedeno je razlog da je SIMTERM vremenom dobio dodatak u vidu 4E, a to su efikasnost, energija, ekologija i ekonomija. To je za nas neodvojivo“, istakla je redovni profesor Mašinskog fakulteta u Nišu i predsednica organizacionog odbora pomenute konferencije prof. dr Mirjana Laković, dodavši da je cilj ove konferencije da se građanima prenese ove važne teme.

Prisutnima su se obratili i dekan Mašinskog fakulteta u Nišu, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike i predstavnik Ministarstva zaštite životne sredine. Svoje obraćanje imao je i dr Predrag Stefanović, predsednik Društva termičara Srbije.

SIMTERM jedna je od pet međunarodnih konferencija koje organizuje Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu. On je prilika da naučnici iz 22 zemlje sveta razmene iskustva i ideje koje su od ključnog značaja za budućnost energetske efikasnosti i ekološke održivosti.

Galerija