Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Посебни саветник Милић на отварању међународне научне конференције СИМТЕРМ

23. Октобар 2024.

Посебни саветник министарке науке, технолошког развоја и иновација Јован Милић отворио је овогодишњи 21. СИМТЕРМ – Међународну научну конференцију о термалној науци и инжењерству Србије. Конференција је одржана на Машинском факултету Универзитета у Нишу

„СИМТЕРМ, као један од најважнијих научних скупова на тему термодинамике и термотехнике, већ деценијама окупља врхунске научнике из земље и света“, рекао је Милић, додавши да је ова конференција место где се сусрећу идеје, иновације и нови приступи, што је од непроцењивог значаја за развој наше научне заједнице, али и за примену тих сазнања у индустрији. „Министарка др Јелена Беговић, као неко ко се свакодневно залаже за унапређење нашег научног екосистема, подржава овакве иницијативе и сигурна је да ће закључци и резултати са овог скупа допринети даљем развоју не само термотехнике, већ и целокупне научне заједнице у Србији.“

 „Срећна сам да су људи схватили значај тема које обрађујемо на конференцији, односно свих оних тема које су повезане са енергетиком и које не можемо увек да обрадимо до краја. Наведено је разлог да је СИМТЕРМ временом добио додатак у виду 4Е, а то су ефикасност, енергија, екологија и економија. То је за нас неодвојиво“, истакла је редовни професор Машинског факултета у Нишу и председница организационог одбора поменуте конференције проф. др Мирјана Лаковић, додавши да је циљ ове конференције да се грађанима пренесе ове важне теме.

Присутнима су се обратили и декан Машинског факултета у Нишу, помоћник министарке рударства и енергетике и представник Министарства заштите животне средине. Своје обраћање имао је и др Предраг Стефановић, председник Друштва термичара Србије.

СИМТЕРМ једна је од пет међународних конференција које организује Машински факултет Универзитета у Нишу. Он је прилика да научници из 22 земље света размене искуства и идеје које су од кључног значаја за будућност енергетске ефикасности и еколошке одрживости.

Галерија
Погледајте још вести