Accessibility Tools

Skip to main content

Pomoćnik ministra Radovanović panelista konferencije „Naučno-tehnološki park - osnovni pokretač razvoja inovativnog ekosistema Republike Srpske”

27. June 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Pomoćnik ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Vlade Republike Srbije dr Jelene Begović zadužen za sektor tehnološkog transfera i inovacija Vladimir Radovanović bio je panelista na konferenciji “Naučno-tehnološki park - osnovni pokretač razvoja inovativnog ekosistema Republike Srpske”

Panelisti su bili i pomoćnik ministra za naučno-tehnološki razvoj Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Zoran Bjelajac, direktor Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije Ivan Rakonjac, direktor Naučno-tehološkog parka Beograd Gordana Grković Danilović, i predsednik Granskog udruženja za IKT u Uniji poslodavaca Republike Srpske Bojan Vuković.

Radovanović je tokom izlaganja na panelu, pored značaja NTP-ova, pričao i o značaju BIO4 Kampusa. “Naša nauka ovim projektom dobiće nove kompanije, nove mogućnosti da se prave inovacije koje će doprineti da se industrija budućnosti, biotehnologija razvija”, rekao je Radovanović, dodavši da će na ovaj način naši pametni ljudi dobiti priliku da sarađuju sa svetskim kompanijama i da Srbiju prikažu kao zemlju sjajnih ljudi, inovatora, zemlju koja razmišlja o budućnosti.

“Strateška usmerenja su vrlo bitna, bilo da pričamo o državi, biznisima ili individuama”, rekao je Radovanović, podsetivši da je Republika Srbija još 2018. godine kao svoje strateško usmerenje postavila prevashodno inovacije, IT industriju i nauku. “Danas je IT industrija prva izvozna grana Srbije, koja beleži oko 3.5 milijarde evra. Okrenuli smo se razvoju startapa, formiran je Fond za nauku, koji finansijski podržava naučnu delatnost, ali i saradnju nauke i privrede”, istakao je.

“NTP Beograd je pionir inovacione delatnosti u Srbiji. Infrastruktura podrške se nastavila razvijati daljom izgradnjom naučno-tehnoloških parkova, a ništa od toga ne bi bilo da nije bilo strateške usmerenosti”, zaključio je Radovanović.