Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Помоћник министра Радовановић панелиста конференције „Научно-технолошки парк - основни покретач развоја иновативног екосистема Републике Српске”

27. Јуни 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Помоћник министарке науке, технолошког развоја и иновација Владе Републике Србије др Јелене Беговић задужен за сектор технолошког трансфера и иновација Владимир Радовановић био је панелиста на конференцији “Научно-технолошки парк - основни покретач развоја иновативног екосистема Републике Српске”

Панелисти су били и помоћник министра за научно-технолошки развој Министарства за научно-технолошки развој и високо образовање Републике Српске Зоран Бјелајац, директор Фонда за иновациону делатност Републике Србије Иван Ракоњац, директор Научно-техолошког парка Београд Гордана Грковић Даниловић, и председник Гранског удружења за ИКТ у Унији послодаваца Републике Српске Бојан Вуковић.

Радовановић је током излагања на панелу, поред значаја НТП-ова, причао и о значају БИО4 Кампуса. “Наша наука овим пројектом добиће нове компаније, нове могућности да се праве иновације које ће допринети да се индустрија будућности, биотехнологија развија”, рекао је Радовановић, додавши да ће на овај начин наши паметни људи добити прилику да сарађују са светским компанијама и да Србију прикажу као земљу сјајних људи, иноватора, земљу која размишља о будућности.

“Стратешка усмерења су врло битна, било да причамо о држави, бизнисима или индивидуама”, рекао је Радовановић, подсетивши да је Република Србија још 2018. године као своје стратешко усмерење поставила превасходно иновације, ИТ индустрију и науку. “Данас је ИТ индустрија прва извозна грана Србије, која бележи око 3.5 милијарде евра. Окренули смо се развоју стартапа, формиран је Фонд за науку, који финансијски подржава научну делатност, али и сарадњу науке и привреде”, истакао је.

“НТП Београд је пионир иновационе делатности у Србији. Инфраструктура подршке се наставила развијати даљом изградњом научно-технолошких паркова, а ништа од тога не би било да није било стратешке усмерености”, закључио је Радовановић.

Галерија
Погледајте још вести