Accessibility Tools

Skip to main content

Organizovan prijem studenata Univerziteta Stenford u Vladi Republike Srbije

01. April 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

U okviru studentskog putovanja, tokom koga je planirano da pored Republike Srbije posete i Republiku Hrvatsku, 30 studenata prve i druge godine Biznis i menadžment programa Univerziteta Stenford sastalo se sa ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelenom Begović

Studenti su prilikom posete Vladi Republike Srbije imali priliku da čuju detalje o BIO4 Kampusu koji je prezentovao direktor Tima za IT i preduzetništvo u Kabinetu predsednika Vlade Republike Srbije Nenad Paunović, ali i o tokovima razvoja veštačke inteligencije u našoj zemlji, koje im je približio savetnik u Vladi Republike Srbije Stefan Badža.

„Pričali smo i o nauci i ambicijama Srbije da nauku iskoristi za razvoj ekonomije. Bilo je reči i o svemu onome što Srbija pruža i zbog čega je atraktivno mesto za investicije u oblasti biotehnologije i veštačke inteligencije. Mislim da je izuzetno bitno povezati se sa jakim ekosistemima koji prepoznaju nauku i znanje kao osnovu razvoja. Imamo mnogo toga da naučimo, ali i mnogo toga da kao manja zemlja pružimo drugim naučnim zajendicama. Povezivanje je neophodno ako želimo jake kompanije koje napreduju, uče i donose ekonomsku korist našoj zemlji“, naglasila je ministarka dr Begović.

Studentkinja Univerziteta Stenford iz Kalifornije Nensi Lijao je prijatno iznenađena Srbijom zbog čega, kaže, želi da ponovo dođe.

„Oduševljena sam Srbijom, njenim građanima i predstavnicima. Imali smo sastanke sa vladinim i biznis liderima o tome kako se snovi o uspehu mogu ostvariti, kako bi i vaša zemlja mogla postati lider na globalnoj tehnološkoj mapi. Razgovarali smo sa ljudima iz različitih zemalja koji odlučuju da se vrate u Srbiju i daju doprinos njenom razvoju. Definitivno ću se ponovo vratiti u Srbiju“, rekla je Lijao.

Student Mile Pajović je istakao da mu je cilj da doprinese Srbiji i da jednog dana sarađuje sa njenim obrazovnim institucijama.

„Nadam se da je ova poseta prvi korak i da nas u budućnosti čeka saradnja. Studenti su oduševljeni Srbijom. Nisu mnogo znali o zemlji. Imali smo nekoliko sastanaka sa predstavnicima različitih kompanija, a očekuje nas još susreta. Pošto su stekli uvid da je poslovna klima u Srbiji dobra i stimulativna, očekujem da će se neki od njih ponovo vratiti“, zaključio je Pajović.