Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Организован пријем студената Универзитета Стенфорд у Влади Републике Србије

01. Април 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

У оквиру студентског путовања, током кога је планирано да поред Републике Србије посете и Републику Хрватску, 30 студената прве и друге године Бизнис и менаџмент програма Универзитета Стенфорд састало се са министарком науке, технолошког развоја и иновација др Јеленом Беговић

Студенти су приликом посете Влади Републике Србије имали прилику да чују детаље о БИО4 Кампусу који је презентовао директор Тима за ИТ и предузетништво у Кабинету председника Владе Републике Србије Ненад Пауновић, али и о токовима развоја вештачке интелигенције у нашој земљи, које им је приближио саветник у Влади Републике Србије Стефан Баџа.

„Причали смо и о науци и амбицијама Србије да науку искористи за развој економије. Било је речи и о свему ономе што Србија пружа и због чега је атрактивно место за инвестиције у области биотехнологије и вештачке интелигенције. Мислим да је изузетно битно повезати се са јаким екосистемима који препознају науку и знање као основу развоја. Имамо много тога да научимо, али и много тога да као мања земља пружимо другим научним зајендицама. Повезивање је неопходно ако желимо јаке компаније које напредују, уче и доносе економску корист нашој земљи“, нагласила је министарка др Беговић.

Студенткиња Универзитета Стенфорд из Калифорније Ненси Лијао је пријатно изненађена Србијом због чега, каже, жели да поново дође.

„Одушевљена сам Србијом, њеним грађанима и представницима. Имали смо састанке са владиним и бизнис лидерима о томе како се снови о успеху могу остварити, како би и ваша земља могла постати лидер на глобалној технолошкој мапи. Разговарали смо са људима из различитих земаља који одлучују да се врате у Србију и дају допринос њеном развоју. Дефинитивно ћу се поново вратити у Србију“, рекла је Лијао.

Студент Миле Пајовић је истакао да му је циљ да допринесе Србији и да једног дана сарађује са њеним образовним институцијама.

„Надам се да је ова посета први корак и да нас у будућности чека сарадња. Студенти су одушевљени Србијом. Нису много знали о земљи. Имали смо неколико састанака са представницима различитих компанија, а очекује нас још сусрета. Пошто су стекли увид да је пословна клима у Србији добра и стимулативна, очекујем да ће се неки од њих поново вратити“, закључио је Пајовић.

Галерија
Погледајте још вести