Accessibility Tools

Skip to main content

Održana svečanost povodom početka izgradnje BIO4 Kampusa, dr Begović: „Naš cilj je da unapredimo kvalitet života naših građana“

27. December 2023.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

U Palati Srbija održana je svečanost povodom zvaničnog početka izgradnje BIO4 Kampusa kojoj su pored ministarke nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelene Begović, prisustvovali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić uz brojne ministre i diplomate

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović tim povodom istakla je da je ovo najveće pojedinačno ulaganje u nauku ikada u Srbiji i dodala da je cilj da BIO4 postane cetar razvoja na svetskom nivou.

„Naša vizija je da BIO4 Kampus postane centar razvoja na svetskom nivou. Već su obezbeđena sredstva od strane Razvojne banke Saveta Evrope u vrednosti od 200 miliona evra za početnu izgradnju. BIO4 Kampus je platforma za saradnju. Sama činjenica da će u njemu biti sedam fakulteta, devet instituta, istraživačko-razvojni centri velikih kompanija domaćih i svetskih, poslovni park za razvoj, startap zajednice, sportski centri, multimedijalni muzej, konferencijski centar govori da jedino kroz saradnju, jedino kroz zajednički rad možemo postići rezultate i to je, u stvari, simbolika BIO4 Kampusa“, rekla je ministarka dr Begović.

Ona je naglasila da će u prvoj fazi biti izgrađeno 110 hiljada kvadratnih metara prostora laboratorija sa proširenjima od preko 20 hiljada kvadratnih metara za prostore za velike kompanije.

„Mi ne krećemo od nule. Mi krećemo već od postojećih ljudskih kapaciteta i danas već znamo da će u okviru BIO4 Kampusa raditi preko hiljadu doktora nauka i da će se tu školovati preko 4. 000 studenata“, rekla je ministarka dr Begović i dodala:

„Danas krećemo, a planiramo do kraja 2026. godine da završimo gradnju. Naš cilj je da unapredimo kvalitet života naših građana, ali i da doprinosimo razvoju ekonomije. Kroz razvoj medicine građani će imati bolju dijagnostiku, ali i pristup novim inovativnim lekovima koji će se razvijati u Srbiji. Biotehnologija i veštačka inteligencija takođe imaju veliki uticaj na razvoj poljoprivrede, ali i na poboljšanje kvaliteta hrane. Takođe, biotehnologija je nauka koja doprinosi zaštiti životne sredine, a s druge strane, naš cilj je da očuvamo i biodiverzitet i da ostavimo novim generacijama planetu u mnogo boljem stanju nego što smo je mi dobili“, naglasila je ona.

Ministarka dr Begović je posebno naglasila važnost projekta izgradnje BIO4 Kampusa u kontekstu spajanja Srbije sa dijasporom i sprečavanja odlaska mladih ljudi iz Republike Srbije.

„Želim da se zahvalim svima onima koji veruju u ovu viziju, koji prepoznaju i koji su prepoznali potencijal projekta, a posebno da se zahvalim predsedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić za ogromnu podršku u realizaciji ovog projekta“, rekla je dr Begović i poželela prisutnima srećnu „naučnu 2024. godinu“.

Pogledajte još vesti