Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Одржана свечаност поводом почетка изградње БИО4 Кампуса, др Беговић: „Наш циљ је да унапредимо квалитет живота наших грађана“

27. Децембар 2023.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

У Палати Србија одржана је свечаност поводом званичног почетка изградње БИО4 Кампуса којој су поред министарке науке, технолошког развоја и иновација др Јелене Беговић, присуствовали председник Републике Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић уз бројне министре и дипломате

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић тим поводом истакла је да је ово највеће појединачно улагање у науку икада у Србији и додала да је циљ да БИО4 постане цетар развоја на светском нивоу.

„Наша визија је да БИО4 Кампус постане центар развоја на светском нивоу. Већ су обезбеђена средства од стране Развојне банке Савета Европе у вредности од 200 милиона евра за почетну изградњу. БИО4 Кампус је платформа за сарадњу. Сама чињеница да ће у њему бити седам факултета, девет института, истраживачко-развојни центри великих компанија домаћих и светских, пословни парк за развој, стартап заједнице, спортски центри, мултимедијални музеј, конференцијски центар говори да једино кроз сарадњу, једино кроз заједнички рад можемо постићи резултате и то је, у ствари, симболика БИО4 Кампуса“, рекла је министарка др Беговић.

Она је нагласила да ће у првој фази бити изграђено 110 хиљада квадратних метара простора лабораторија са проширењима од преко 20 хиљада квадратних метара за просторе за велике компаније.

„Ми не крећемо од нуле. Ми крећемо већ од постојећих људских капацитета и данас већ знамо да ће у оквиру БИО4 Кампуса радити преко хиљаду доктора наука и да ће се ту школовати преко 4. 000 студената“, рекла је министарка др Беговић и додала:

„Данас крећемо, а планирамо до краја 2026. године да завршимо градњу. Наш циљ је да унапредимо квалитет живота наших грађана, али и да доприносимо развоју економије. Кроз развој медицине грађани ће имати бољу дијагностику, али и приступ новим иновативним лековима који ће се развијати у Србији. Биотехнологија и вештачка интелигенција такође имају велики утицај на развој пољопривреде, али и на побољшање квалитета хране. Такође, биотехнологија је наука која доприноси заштити животне средине, а с друге стране, наш циљ је да очувамо и биодиверзитет и да оставимо новим генерацијама планету у много бољем стању него што смо је ми добили“, нагласила је она.

Министарка др Беговић је посебно нагласила важност пројекта изградње БИО4 Кампуса у контексту спајања Србије са дијаспором и спречавања одласка младих људи из Републике Србије.

„Желим да се захвалим свима онима који верују у ову визију, који препознају и који су препознали потенцијал пројекта, а посебно да се захвалим председнику Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић за огромну подршку у реализацији овог пројекта“, рекла је др Беговић и пожелела присутнима срећну „научну 2024. годину“.

Галерија
Погледајте још вести