Accessibility Tools

Skip to main content

Održana radionica posvećena svetlosnom zagađenju u Prokuplju

01. August 2024.

Foto: NITRA

U Domu kulture Prokuplje održana je radionica posvećena svetlosnom zagađenju, astronomskom turizmu i zaštiti prirodne tame na području Astronomske stanice Vidojevica, a u okviru koje se prisutnima obratio i posebni savetnik ministra Zoran Tomić. Radionica je osmišljena kako bi se građani detaljno informisali o ovim važnim temama, kao i mogućnostima uključivanja u osnivanje parka tamnog neba

Radionica je osmišljena da učesnike upozna sa pojmom svetlosnog zagađenja i njegovim negativnim uticajem na ljudsko zdravlje, prirodu i kvalitet života. Predstavljene su metode za jednostavno procenjivanje stepena svetlosnog zagađenja u neposrednoj okolini, kao i praktični koraci koje pojedinci mogu preduzeti da smanje ovaj problem. Jedan od ključnih delova radionice bio je posvećen značaju očuvanja prirodno tamnih područja i načinima njihove zaštite. Građani su saznali kako očuvanje tamnih područja može doprineti boljem kvalitetu životne sredine i kako mogu učestvovati u njihovoj zaštiti.

Učesnici su se upoznali sa radom Astronomske opservatorije u Beogradu i značajem Astronomske stanice Vidojevica. Posebna pažnja posvećena je astronomskom turizmu kao sredstvu unapređenja kvaliteta životne sredine i pozitivnog uticaja na privredu ruralnih i slabo naseljenih područja.

Poslednji segment radionice je obuhvatio važnost adekvatne promocije i komunikacije nauke. Učesnici su dobili uvid u to kako promocija nauke može doneti značajne rezultate i doprineti podizanju svesti o naučnim temama među širim auditorijumom.

Radionicu su vodili docent dr Dajana Bjelajac sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, naučni saradnik dr Milan Stojanović sa Astronomske opservatorije u Beogradu i Aleksa Vasić, savetnik Centra za promociju nauke.