Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Одржана радионица посвећена светлосном загађењу у Прокупљу

01. Август 2024.

Фото: НИТРА

У Дому културе Прокупље одржана је радионица посвећена светлосном загађењу, астрономском туризму и заштити природне таме на подручју Астрономске станице Видојевица, а у оквиру које се присутнима обратио и посебни саветник министра Зоран Томић. Радионица је осмишљена како би се грађани детаљно информисали о овим важним темама, као и могућностима укључивања у оснивање парка тамног неба

Радионица је осмишљена да учеснике упозна са појмом светлосног загађења и његовим негативним утицајем на људско здравље, природу и квалитет живота. Представљене су методе за једноставно процењивање степена светлосног загађења у непосредној околини, као и практични кораци које појединци могу предузети да смање овај проблем. Један од кључних делова радионице био је посвећен значају очувања природно тамних подручја и начинима њихове заштите. Грађани су сазнали како очување тамних подручја може допринети бољем квалитету животне средине и како могу учествовати у њиховој заштити.

Учесници су се упознали са радом Астрономске опсерваторије у Београду и значајем Астрономске станице Видојевица. Посебна пажња посвећена је астрономском туризму као средству унапређења квалитета животне средине и позитивног утицаја на привреду руралних и слабо насељених подручја.

Последњи сегмент радионице је обухватио важност адекватне промоције и комуникације науке. Учесници су добили увид у то како промоција науке може донети значајне резултате и допринети подизању свести о научним темама међу ширим аудиторијумом.

Радионицу су водили доцент др Дајана Бјелајац са Природно-математичког факултета у Новом Саду, научни сарадник др Милан Стојановић са Астрономске опсерваторије у Београду и Алекса Васић, саветник Центра за промоцију науке.

Погледајте још вести