Accessibility Tools

Skip to main content

Održana 6. sednica ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštaču inteligenciju (GPAI)

03. July 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

“Oduševljena sam što danas sa vama učestvujem na ovom samitu, čak i onlajn. Izražavam najdublju zahvalnost OECD-u i Sekretarijatu GPAI za njihove neumorne napore u organizovanju ovog ključnog sastanka i obezbeđivanju nesmetanog nastavka rada u svim telima GPAI” izjavila je ministaka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović u svom uvodnom obraćanju na 6. sednici Ministarskog saveta GPAI

GPAI je inicijativa, osnovana 2020. godine koja teži da uspostavi globalne standarde i pravila za razvoj veštačke inteligencije, kao i da ubrza razvoj veštačke inteligencije globalno. Republika Srbija, koja je jedna od 29 članica, u naredne tri godine biće predsedavajući Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju (GPAI), i to u prvoj i trećoj godini pomoćni predsedavajući, a u drugoj godini glavni predsedavajući što su pozdravili ministri Japana i Indije.

“Gledajući unapred, sa zadovoljstvom mogu da najavim da će sledeći sastanak Ministarskog saveta biti održan u Beogradu, Srbija, tokom samita GPAI zakazanog za 3. i 4. decembar 2024. godine. Sa nestrpljenjem želimo dobrodošlicu svim ministrima od naših sadašnjih 29 članica, i sa optimizmom, još više zemalja koje će se do tada pridružiti našim globalnim naporima saradnje. Zajedno, kroz otvoreni dijalog i nepokolebljivu posvećenost, možemo oblikovati budućnost veštačke inteligencije za prosperitetniji, pravedniji i održiviji svet“, zaključila je ministarka Begović.

Galerija