Accessibility Tools

Skip to main content

Održan sastanak sa predstavnicima Saveta stranih investitora

26. June 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Održan je sastanak sa predstavnicima Saveta stranih investitora, koji su predložili proširenje vidova saradnje sa Ministarstvom

Tokom sastanka, razmatrano je na koje sve načine Savet stranih investitora može da podrži i pomogne razvoju naučnog i inovacionog ekosistema u Srbiji.

„Želimo da proširimo saradnju sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija jer smatramo da se rad u njegovim okvirima umnogome poklapa sa našim ciljevima i kolaboraciju možemo da zasnujemo na mnogim osnovama. Želimo da čujemo šta su oblasti i projekti u okviru kojih vidite mogućnost za zajednički angažman, zaista smo radi da razmotrimo sve predloge jer imamo odličnu saradnju sa Vladom Republike Srbije“, rekao je Mateo Kolanđeli, član Upravnog odbora Saveta stranih investitora i regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović predstavila je predstavnicima Saveta stranih investitora pravace u kojima je planiran dalji razvoj naučnog i inovacionog ekosistema u Republici Srbiji.

„Nama je akcenat na tome da nauku stavimo u službu razvoja ekonomije Republike Srbije jer nauku radi znanja razvijamo oduvek, ali je neophodno ova znanja naplatiti na način da država oseti značajnije ekonomske pomake. Identifikovali smo biotehnologiju i veštačku inteligenciju kao naučne oblasti u kojima je moguće razvijati se tako da ispunimo naš primarni cilj i zbog toga je pokrenut projekat izgradnje BIO4 Kampusa koji će pod svojim krovom okupiti sve relevantne subjekte u polju nauke i inovacija kako bi kroz međusobnu saradnju mogli da postižu maksimalne rezultate koristeći najmoderniju infrastrukturu i opremu. Želimo da dođemo do svakog inovatora na teritoriji naše zemlje i da im pomognemo da svoje ideje materijalizuju osnivanjem startapa, zato širimo infrastrukturu naučno-tehnoloških parkova u Srbiji kako bi naši inovatori imali potrebnu podršku u svim fazama razvoja kompanije“, naglasila je dr Begović.

Galerija