Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Одржан састанак са представницима Савета страних инвеститора

26. Јуни 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Одржан је састанак са представницима Савета страних инвеститора, који су предложили проширење видова сарадње са Министарством

Током састанка, разматрано је на које све начине Савет страних инвеститора може да подржи и помогне развоју научног и иновационог екосистема у Србији.

„Желимо да проширимо сарадњу са Министарством науке, технолошког развоја и иновација јер сматрамо да се рад у његовим оквирима умногоме поклапа са нашим циљевима и колаборацију можемо да заснујемо на многим основама. Желимо да чујемо шта су области и пројекти у оквиру којих видите могућност за заједнички ангажман, заиста смо ради да размотримо све предлоге јер имамо одличну сарадњу са Владом Републике Србије“, рекао је Матео Коланђели, члан Управног одбора Савета страних инвеститора и регионални директор Европске банке за обнову и развој за Западни Балкан.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић представила је представницима Савета страних инвеститора праваце у којима је планиран даљи развој научног и иновационог екосистема у Републици Србији.

„Нама је акценат на томе да науку ставимо у службу развоја економије Републике Србије јер науку ради знања развијамо одувек, али је неопходно ова знања наплатити на начин да држава осети значајније економске помаке. Идентификовали смо биотехнологију и вештачку интелигенцију као научне области у којима је могуће развијати се тако да испунимо наш примарни циљ и због тога је покренут пројекат изградње БИО4 Кампуса који ће под својим кровом окупити све релевантне субјекте у пољу науке и иновација како би кроз међусобну сарадњу могли да постижу максималне резултате користећи најмодернију инфраструктуру и опрему. Желимо да дођемо до сваког иноватора на територији наше земље и да им помогнемо да своје идеје материјализују оснивањем стартапа, зато ширимо инфраструктуру научно-технолошких паркова у Србији како би наши иноватори имали потребну подршку у свим фазама развоја компаније“, нагласила је др Беговић.

Галерија
Погледајте још вести