Accessibility Tools

Skip to main content

Održan sastanak sa Pekinškim institutom za genomiku radi prezentovanja BIO4 Kampusa

28. March 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Delegacija Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija predvođena ministarkom dr Jelenom Begović, predstavnici tima zaduženog za realizaciju projekta izgradnje BIO4 Kampusa, među kojima su bili Smiljana Krivokuća, direktorka BIO4 Kampusa i Nenad Paunović, direktor Tima za IT i preduzetništvo u Kabinetu predsednika Vlade Republike, kao i Jelena Bojović, direktorka Centra za četvrtu industrijsku revoluciju, sastali su se sa delegacijom Pekinškog instituta za genomiku

Održane su prezentacije projekta izgradnje BIO4 Kampusa i Pekinškog instituta za genomiku radi utvrđivanja oblasti dalje zajedničke saradnje i koraka neophodnih za približavanje kineske i srpske naučne zajednice.

„Nastupa nova era razvoja biotehnologije u Republici Srbiji i cilj je da se iskoristi dobar logistički položaj naše zemlje kako bi ona postala novi globalni bioekonomski hab prepoznatljiv po projektu kao što je BIO4 Kampus. Imamo dobru bazu za tako nešto jer je Srbija prethodnih godina ulagala mnogo u razvoj nauke, naučno-tehnološke infrastrukture, uključujući naučno-tehnološke parkove, kao i u razvoj inovacionog i startap ekosistema“, rekao je Nenad Paunović.

Ministarka dr Jelena Begović je pozdravila volju delegacije Pekinškog instituta za genomiku da poseti pojedine institute u Srbiji i vidi kako funkcioniše njihov rad, kako bi potencijalno ostvarili zajedničku saradnju.

„Drago mi je da čujem da posećujete Institut za veštačku inteligenciju, Biosens institut, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, kao i Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković”. Nadam se da će vam njihov način rada biti zanimnjiv i informativan, s obzirom na to da ćete videti šta to Srbija tačno radi u oblasti veštačke inteligencije, biodiveziteta i genomike. Ako vam je potrebna bilo kakva pomoć od strane Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, molim vas ne oklevajte da je zatražite, stojimo vam na raspolaganju“, rekla je ministarka dr Jelena Begović.

Profesor Jungi Jang se ispred Pekinškog instituta za genomiku zahvalio na prilici za produbljivanje međusobne saradnje između dve prijateljske zemlje u polju nauke i predložio nastavak dogovora o kolaboraciji između delegacija nakon završenih poseta srpskim institutima.

Galerija
Pogledajte još vesti