Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Одржан састанак са Пекиншким институтом за геномику ради презентовања БИО4 Кампуса

28. Март 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Делегација Министарства науке, технолошког развоја и иновација предвођена министарком др Јеленом Беговић, представници тима задуженог за реализацију пројекта изградње БИО4 Кампуса, међу којима су били Смиљана Кривокућа, директорка БИО4 Кампуса и Ненад Пауновић, директор Тима за ИТ и предузетништво у Кабинету председника Владе Републике, као и Јелена Бојовић, директорка Центра за четврту индустријску револуцију, састали су се са делегацијом Пекиншког института за геномику

Одржане су презентације пројекта изградње БИО4 Кампуса и Пекиншког института за геномику ради утврђивања области даље заједничке сарадње и корака неопходних за приближавање кинеске и српске научне заједнице.

„Наступа нова ера развоја биотехнологије у Републици Србији и циљ је да се искористи добар логистички положај наше земље како би она постала нови глобални биоекономски хаб препознатљив по пројекту као што је БИО4 Кампус. Имамо добру базу за тако нешто јер је Србија претходних година улагала много у развој науке, научно-технолошке инфраструктуре, укључујући научно-технолошке паркове, као и у развој иновационог и стартап екосистема“, рекао је Ненад Пауновић.

Министарка др Јелена Беговић је поздравила вољу делегације Пекиншког института за геномику да посети поједине институте у Србији и види како функционише њихов рад, како би потенцијално остварили заједничку сарадњу.

„Драго ми је да чујем да посећујете Институт за вештачку интелигенцију, Биосенс институт, Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, као и Институт за биолошка истраживања „Синиша Станковић”. Надам се да ће вам њихов начин рада бити занимњив и информативан, с обзиром на то да ћете видети шта то Србија тачно ради у области вештачке интелигенције, биодивезитета и геномике. Ако вам је потребна било каква помоћ од стране Министарства науке, технолошког развоја и иновација, молим вас не оклевајте да је затражите, стојимо вам на располагању“, рекла је министарка др Јелена Беговић.

Професор Јунги Јанг се испред Пекиншког института за геномику захвалио на прилици за продубљивање међусобне сарадње између две пријатељске земље у пољу науке и предложио наставак договора о колаборацији између делегација након завршених посета српским институтима.

Галерија
Погледајте још вести