Accessibility Tools

Skip to main content

Održan sastanak sa ambasadorom Japana Nj.E. Akirom Imamurom

21. June 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Nakon uspešno završene posete ekonomske misije Vlade Republike Srbije Japanu, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović sastala se sa ambasadorom Japana Nj.E. Akirom Imamurom kako bi sumirali sve što je postignuto tokom ove posete, ali i razmatrali mogućnosti dalje saradnje između dve države

„Želim da vam se zahvalim na svoj pomoći oko organizacije posete srpske delegacije Japanu. Iskoristili smo priliku koja nam se ukazala na najbolji mogući način i pokrenuli razgovore u korist produbljivanja naučne saradnje između Republike Srbije i Japana. Predložili smo formalnije vidove saradnje kroz Memorandum o razumevanju, podržali Hirošima AI proces, predložili dalje pregovore kako bi se organizacija Džetro vratila u Srbiju, ali i zatražili uvid u strategiju Japana za bioekonomski razvoj jer bi nama bilo od izuzetne koristi da znamo na koji način je formulisana i kako mi možemo nešto slično da implementiramo u naš sistem“, rekla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović.

Nj.E. Akira Imamura je istakao kako je veoma zadovoljan pozitivnim utiscima obe strane nakon posete.

„Izuzetno mi je drago što je poseta ekonomske misije Vlade Republike Srbije Japanu bila od koristi za naše dve države, a tokom vašeg boravka u Japanu u Srbiji smo održali sastanak sa najvećom IT kompanijom u Japanu NTT Data, čiji su predstavnici veoma zainteresovani za saradnju sa Republikom Srbijom, naročito u okviru BIO4 Kampusa. Odlično je što na polju nauke i tehnološkog razvoja u ovolikoj meri širimo saradnju i nadamo se da ćete ponovo doći u Japan tokom izložbe EXPO 2025 koja će se održati u Osaki“, rekao je Nj.E. Akira Imamura.

Galerija