Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Одржан састанак са амбасадором Јапана Њ.Е. Акиром Имамуром

21. Јуни 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Након успешно завршене посете економске мисије Владе Републике Србије Јапану, министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић састала се са амбасадором Јапана Њ.Е. Акиром Имамуром како би сумирали све што је постигнуто током ове посете, али и разматрали могућности даље сарадње између две државе

„Желим да вам се захвалим на свој помоћи око организације посете српске делегације Јапану. Искористили смо прилику која нам се указала на најбољи могући начин и покренули разговоре у корист продубљивања научне сарадње између Републике Србије и Јапана. Предложили смо формалније видове сарадње кроз Меморандум о разумевању, подржали Хирошима АИ процес, предложили даље преговоре како би се организација Џетро вратила у Србију, али и затражили увид у стратегију Јапана за биоекономски развој јер би нама било од изузетне користи да знамо на који начин је формулисана и како ми можемо нешто слично да имплементирамо у наш систем“, рекла је министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић.

Њ.Е. Акира Имамура је истакао како је веома задовољан позитивним утисцима обе стране након посете.

„Изузетно ми је драго што је посета економске мисије Владе Републике Србије Јапану била од користи за наше две државе, а током вашег боравка у Јапану у Србији смо одржали састанак са највећом ИТ компанијом у Јапану NTT Data, чији су представници веома заинтересовани за сарадњу са Републиком Србијом, нарочито у оквиру БИО4 Кампуса. Одлично је што на пољу науке и технолошког развоја у оволикој мери ширимо сарадњу и надамо се да ћете поново доћи у Јапан током изложбе EXPO 2025 која ће се одржати у Осаки“, рекао је Њ.Е. Акира Имамура.

Галерија
Погледајте још вести