Accessibility Tools

Skip to main content

Održan ministarski panel Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija – Zakorači u održivu budućnost

21. May 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

U okviru 66. Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća održan je panel Srbija, zemlja nauke, zemlja inovacija – Zakorači u održivu budućnost

Na panelu su govorili ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, ministar sporta Zoran Gajić, ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić, pomoćnica ministra turizma i omladine Ivana Antonijević i pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić.

„Rešili smo dvanaestogodišnji problem plata naučnika i to je imalo veliki efekat na to da naučnici vrate veru u svoju državu i da dobiju ministarstvo na koje mogu da računaju i koje razume njihove probleme i pokušava da dođe do rešenja. Bilo je moguće samo kroz dijalog da nađemo najbolje rešenje i u tome smo uspeli. Kada pričamo o inovacijama imali smo sistem koji se sastojao od delova puzle, bili su svi tu, ali ih je bilo potrebno struktuirati. Morate da imate sistem  koji identifikuje i prati inovaciju. Mi krećemo od srednjeg obrazovanja rada mejkers labova u okviru škola  koji su rezultat i privatnog i državnog partnerstva, tu je Centar za promociju nauke odigrao ključnu ulogu i to su mesta gde naši srednjoškolcii koji imaju šta da kažu i koju su inovativni, ali nisu imali uslove, a sada dobijaju labaratorije gde nastaju njihove prve inovacije“, rekla je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija tokom panela i dodala:

„Takođe smo osnovali inovacione inkubatore na našim fakultetima i institutima koji predstavljaju mesto gde studenti, profesori, docenti, asistenti i svi ostali u visokoobrazovnim sistemu mogu da se informišu šta da rade sa svojom idejom, mogu da vide koji je put koji ih čeka i mogu da saznaju koji su mehanizmi podrške koje im država omogućava.“

Ministarka dr Jelena Begović je posebno istakla da je biotehnologija doživela svoj rast u poslednjih nekoliko decenija.

„Biotehnologija je u poslednjih 30 godina doživela svoj rast. Pararelne tehnologije su se razvile i dovele do toga da  biotehnologija osvaja svet, a moja lična očekivanja su da imamo priču koja se razvija sa BIO4 Kampusom i priču koja se razvija sa IT sektorom uključujući veštačku inteligenciju jer sada dolazi do preplitanja ove dve izuzetno moćne tehnologije. I jedna i druga mogu umnogome da doprinesu pronalasku rešenja za globalne izazove. Zato je važno što je usvojena inicijativa Republike Srbije u Ujedninjenm nacijama da se proglasi Međunarodna dekada nauka za održivi razvoj. U sledećih 10 godina će zbog nje mnogo ozbiljnije po pitanju održivog razvoja da se uključe sve države članice UN, kroz svoje inovacione sisteme i  različite sisteme politika, kako bismo mogli da u sledećih 20-30 godina preživimo izazove koji su pred nama i da omogućimo bolji kvalitet života svih nas“, zaključila je ministarka dr Jelena Begović tokom svog učešća na panelu.

Galerija