Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Одржан министарски панел Србија, земља науке, земља иновација – Закорачи у одрживу будућност

21. Мај 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

У оквиру 66. Међународног сајма технике и техничких достигнућа одржан је панел Србија, земља науке, земља иновација – Закорачи у одрживу будућност

На панелу су говорили министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, министар спорта Зоран Гајић, министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић, помоћница министра туризма и омладине Ивана Антонијевић и помоћник министра просвете Милан Пашић.

„Решили смо дванаестогодишњи проблем плата научника и то је имало велики ефекат на то да научници врате веру у своју државу и да добију министарство на које могу да рачунају и које разуме њихове проблеме и покушава да дође до решења. Било је могуће само кроз дијалог да нађемо најбоље решење и у томе смо успели. Када причамо о иновацијама имали смо систем који се састојао од делова пузле, били су сви ту, али их је било потребно структуирати. Морате да имате систем  који идентификује и прати иновацију. Ми крећемо од средњег образовања рада мејкерс лабова у оквиру школа  који су резултат и приватног и државног партнерства, ту је Центар за промоцију науке одиграо кључну улогу и то су места где наши средњошколции који имају шта да кажу и коју су иновативни, али нису имали услове, а сада добијају лабараторије где настају њихове прве иновације“, рекла је министарка науке, технолошког развоја и иновација током панела и додала:

„Такође смо основали иновационе инкубаторе на нашим факултетима и институтима који представљају место где студенти, професори, доценти, асистенти и сви остали у високообразовним систему могу да се информишу шта да раде са својом идејом, могу да виде који је пут који их чека и могу да сазнају који су механизми подршке које им држава омогућава.“

Министарка др Јелена Беговић је посебно истакла да је биотехнологија доживела свој раст у последњих неколико деценија.

„Биотехнологија је у последњих 30 година доживела свој раст. Парарелне технологије су се развиле и довеле до тога да  биотехнологија осваја свет, а моја лична очекивања су да имамо причу која се развија са БИО4 Кампусом и причу која се развија са ИТ сектором укључујући вештачку интелигенцију јер сада долази до преплитања ове две изузетно моћне технологије. И једна и друга могу умногоме да допринесу проналаску решења за глобалне изазове. Зато је важно што је усвојена иницијатива Републике Србије у Уједнињенм нацијама да се прогласи Међународна декада наука за одрживи развој. У следећих 10 година ће због ње много озбиљније по питању одрживог развоја да се укључе све државе чланице УН, кроз своје иновационе системе и  различите системе политика, како бисмо могли да у следећих 20-30 година преживимо изазове који су пред нама и да омогућимо бољи квалитет живота свих нас“, закључила је министарка др Јелена Беговић током свог учешћа на панелу.

Галерија
Погледајте још вести