Accessibility Tools

Skip to main content

Održan Info dan povodom Javnog poziva za postdoktorski boravak 50 mladih naučnika u NR Kini

21. October 2024.

Foto: Zoran Petrović/NITRA

U prostorijama Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju održan je Info dan povodom Javnog poziva za prijavljivanje pedeset mladih istraživača u cilju boravka u Narodnoj Republici Kini

Zainteresovanim naučnicima na početku ovog događaja obratili su se ispred Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija državni sekretar prof. dr Miroslav Trajanović i pomoćnik ministra Ivana Vukašinović, kao i ministar savetnik pri mbasadi Narodne Republike Kine u Srbiji Đang Đi.

Zainteresovanima za ovaj program predstavljen je naučni i inovacioni ekosistem Kine, a od dr Danijele Mišić sa Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, koja je više puta boravila u Kini, čuli su njena pozitivna iskustva i najvažnije savete vezane za boravak u Kini.

“Uzevši u obzir da je nedavno produžen rok za prijavljivanje kandidata za Javni poziv za prijavljivanje mladih istraživača u cilju boravka u Narodnoj Republici Kini u trajanju od 6 do 12 meseci, na koji se istraživači mogu prijaviti do prvog novembra, cilj ovog info dana bio je da se program bliže predstavi zainteresovanima”, istakao je ovom prilikom državni sekretar prof. dr Miroslav Trajanović.

“Ono što je dobro je da istraživači mogu da predlože u kojoj instituciji žele da rade istraživanja, a ako to ne znaju, oni mogu da definišu temu istraživanja, pa će kinesko Ministarstvo nauke naći najbolji institut za njih, koji će ih primiti i omogućiti im uslove za istraživanja”, istakao je prof. dr Trajanović, dodavši da će učesnicima ovog programa biti plaćeni svi troškovi puta i boravka u Kini. “Za ovu svrhu namenjena sredstva i više su nego dovoljna za život u Kini, a učesnici za vreme ovog boravka takođe ne gube pravo na platu u Srbiji, a radno mesto ih čeka”, kazao je prof. dr Trajanović.

Učesnici ovog programa, zaključio je prof. dr Trajanović, moći će da dobiju mentorstvo najkvalitetnijih istraživača u Kini, na raspolaganju biće im najsavremenija oprema, a dobiće priliku i da se uključe u rad istraživačkih grupa koje rade na sličnim istraživanja.