Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Одржан Инфо дан поводом Јавног позива за постдокторски боравак 50 младих научника у НР Кини

21. Октобар 2024.

Фото: Зоран Петровић/НИТРА

У просторијама Института за хемију, технологију и металургију одржан је Инфо дан поводом Јавног позива за пријављивање педесет младих истраживача у циљу боравка у Народној Републици Кини

Заинтересованим научницима на почетку овог догађаја обратили су се испред Министарства науке, технолошког развоја и иновација државни секретар проф. др Мирослав Трајановић и помоћник министра Ивана Вукашиновић, као и министар саветник при мбасади Народне Републике Кине у Србији Ђанг Ђи.

Заинтересованима за овај програм представљен је научни и иновациони екосистем Кине, а од др Данијеле Мишић са Института за биолошка истраживања “Синиша Станковић”, која је више пута боравила у Кини, чули су њена позитивна искуства и најважније савете везане за боравак у Кини.

“Узевши у обзир да је недавно продужен рок за пријављивање кандидата за Јавни позив за пријављивање младих истраживача у циљу боравка у Народној Републици Кини у трајању од 6 до 12 месеци, на који се истраживачи могу пријавити до првог новембра, циљ овог инфо дана био је да се програм ближе представи заинтересованима”, истакао је овом приликом државни секретар проф. др Мирослав Трајановић.

“Оно што је добро је да истраживачи могу да предложе у којој институцији желе да раде истраживања, а ако то не знају, они могу да дефинишу тему истраживања, па ће кинеско Министарство науке наћи најбољи институт за њих, који ће их примити и омогућити им услове за истраживања”, истакао је проф. др Трајановић, додавши да ће учесницима овог програма бити плаћени сви трошкови пута и боравка у Кини. “За ову сврху намењена средства и више су него довољна за живот у Кини, а учесници за време овог боравка такође не губе право на плату у Србији, а радно место их чека”, казао је проф. др Трајановић.

Учесници овог програма, закључио је проф. др Трајановић, моћи ће да добију менторство најквалитетнијих истраживача у Кини, на располагању биће им најсавременија опрема, а добиће прилику и да се укључе у рад истраживачких група које раде на сличним истраживања.

Галерија
Погледајте још вести