Accessibility Tools

Skip to main content

Ministarka dr Jelena Begović sastala se sa zamenikom gradonačelnika Sjamena Džuangom Ronglijangom

10. September 2023.

Foto: Zoran Petrović, NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović sastala se sa gospodinom Džuangom Ronglijangom, zamenikom gradonačelnika kineskog grada Sjamena, odgovornim za oblasti nauke i tehnološkog razvoja

Gospodin Džuang je srdačno ugostio delegaciju Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije i izrazio je dobrodošlicu i naglasio prijateljstvo između naroda Srbije i Kine, koje je rezultat učestalih bilateralnih poseta.

Ministarka dr Jelena Begović srdačno se zahvalila kineskoj strani na gostoprimstvu, istakavši posebnu čast koja joj pripada kao delu delegacije Republike Srbije na CIFITu (Centralni međunarodni sajam investicija i trgovine), gde je Srbija predstavila strateške projekte kao što su BIO4 Kampus, Inovacioni distrikt u Kragujevcu, Expo2027 i Investicionu mapu za ostvarenje održivog razvoja (SDG). Istovremeno, uputila je poziv kineskim partnerima da se priključe realizaciji ovih značajnih projekata.

Posebno interesantna tema sastanka bila je industrijski park Torch u Sjamenu. Ovaj park okuplja visokotehnološke kompanije i postiže izuzetan industrijski izlaz od 350 milijardi juana, ali sve više se fokusira na nove oblasti kao što su novi materijali, biomedicina i veštačka inteligencija. Ministarka Begović je istakla: "Torch park predstavlja odličan primer uspešne saradnje između visokotehnoloških kompanija, naučnih i obrazovnih institucija i može poslužiti kao inspiracija za uspostavljanje sličnih centara u Srbiji."

Sastanku su prisustvovali i predstavnici gradske uprave Sjamena, uključujući zamenika generalnog direktora Kancelarije za nauku i tehnologiju, zameniku generalnog direktora Kancelarije za spoljne poslove, i zamenika generalnog sekretara gradske uprave Sjamena. Takođe, prisustvovali su direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo i savetnik u Kabinetu predsednice Vlade Republike Srbije.

Grad Sjamen, sa svojim visokorazvijenim industrijskim parkovima i tehnološkim inovacijama, predstavlja ekonomski i tehnološki centar od izuzetnog značaja u Kini i u svetu.

Galerija