Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Јелена Беговић састала се са замеником градоначелника Сјамена Џуангом Ронглијангом

10. Септембар 2023.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић састала се са господином Џуангом Ронглијангом, замеником градоначелника кинеског града Сјамена, одговорним за области науке и технолошког развоја

Господин Џуанг је срдачно угостио делегацију Министарства науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије и изразио је добродошлицу и нагласио пријатељство између народа Србије и Кине, које је резултат учесталих билатералних посета.

Министарка др Јелена Беговић срдачно се захвалила кинеској страни на гостопримству, истакавши посебну част која јој припада као делу делегације Републике Србије на ЦИФИТу (Централни међународни сајам инвестиција и трговине), где је Србија представила стратешке пројекте као што су БИО4 Кампус, Иновациони дистрикт у Крагујевцу, Expo2027 и Инвестициону мапу за остварење одрживог развоја (SDG). Истовремено, упутила је позив кинеским партнерима да се прикључе реализацији ових значајних пројеката.

Посебно интересантна тема састанка била је индустријски парк Torch у Сјамену. Овај парк окупља високотехнолошке компаније и постиже изузетан индустријски излаз од 350 милијарди јуана, али све више се фокусира на нове области као што су нови материјали, биомедицина и вештачка интелигенција. Министарка Беговић је истакла: "Torch парк представља одличан пример успешне сарадње између високотехнолошких компанија, научних и образовних институција и може послужити као инспирација за успостављање сличних центара у Србији."

Састанку су присуствовали и представници градске управе Сјамена, укључујући заменика генералног директора Канцеларије за науку и технологију, заменику генералног директора Канцеларије за спољне послове, и заменика генералног секретара градске управе Сјамена. Такође, присуствовали су директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство и саветник у Кабинету председнице Владе Републике Србије.

Град Сјамен, са својим високоразвијеним индустријским парковима и технолошким иновацијама, представља економски и технолошки центар од изузетног значаја у Кини и у свету.

Галерија
Погледајте још вести