Accessibility Tools

Skip to main content

Ministarka dr Jelena Begović sastala se sa ambasadorom Japana, Nj.E. Akirom Imamurom

22. September 2023.

Foto: Zoran Petrović, NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović, sastala se u pratnji delegacije ministarstva sa ambasadorom Japana u Srbiji, Nj.E. gospodinom Akirom Imamurom

Na sastanku su obe strane izrazile volju za unapređenjem saradnje u oblastima nauke i tehnologije.

Nj.E. Imamura se osvrnuo na značajno povećanje interesovanja japanskih kompanija za investiranjem i poslovanjem u Srbiji. „Mnoge kompanije iz Japana imaju želju da dovedu svoje poslovanje u Srbiju, naročito u polju tehnologije i veštačke inteligencije. Japanski stručnjaci imaju puno poverenje u veštine srpskih inženjera i IT stručnjaka jer je vidljivo koliko Srbija ulaže u ove naučne oblasti“, istakao je Nj.E. Imamura.

Ministarka dr Jelena Begović naglasila je značaj nauke i tehnologije za razvoj Republike Srbije. „Nauka nam je prioritet i investiramo u naučnu infrastrukturu, ali i infrastrukturu za startape i inovacije. Cilj nam je da sve to povežemo i osnažimo ovaj ekosistem koji konstantno raste i ide u odličnom pravcu, što neće biti dobro samo za državnu ekonomiju, već i za razvoj čitavog društva“, rekla je dr Begović.

„Republika Srbija je usvojila novi strateški pravac, fokusirajući se na razvoj veštačke inteligencije. Trenutno, imamo osnovan Institut za veštačku inteligenciju, definisanu strategiju za njen razvoj, i aktivno radimo na stvaranju pravnog okvira za etičku upotrebu veštačke inteligencije. Ulažemo značajne resurse u ovu oblast“, dodala je ministarka dr Jelena Begović.

Ministarka dr Begović je takođe predstavila projekat izgradnje BIO4 Kampusa kao trenutno najveće ulaganje države u nauku i tehnologiju.

Obe strane su se složile da je poželjno dodatno povezati Republiku Srbiju i Japan u cilju zajedničkog rada na tehnološkom razvoju, te naglasile otvorenost za produbljivanje buduće saradnje i volju da istraže nove mogućnosti kako bi se ova saradnja i ostvarila.

Galerija
Pogledajte još vesti