Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Јелена Беговић састала се са амбасадором Јапана, Њ.Е. Акиром Имамуром

22. Септембар 2023.

Фото: Зоран Петровић, НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација, др Јелена Беговић, састала се у пратњи делегације министарства са амбасадором Јапана у Србији, Њ.Е. господином Акиром Имамуром

На састанку су обе стране изразиле вољу за унапређењем сарадње у областима науке и технологије.

Њ.Е. Имамура се осврнуо на значајно повећање интересовања јапанских компанија за инвестирањем и пословањем у Србији. „Многе компаније из Јапана имају жељу да доведу своје пословање у Србију, нарочито у пољу технологије и вештачке интелигенције. Јапански стручњаци имају пуно поверење у вештине српских инжењера и ИТ стручњака јер је видљиво колико Србија улаже у ове научне области“, истакао је Њ.Е. Имамура.

Министарка др Јелена Беговић нагласила је значај науке и технологије за развој Републике Србије. „Наука нам је приоритет и инвестирамо у научну инфраструктуру, али и инфраструктуру за стартапе и иновације. Циљ нам је да све то повежемо и оснажимо овај екосистем који константно расте и иде у одличном правцу, што неће бити добро само за државну економију, већ и за развој читавог друштва“, рекла је др Беговић.

„Република Србија је усвојила нови стратешки правац, фокусирајући се на развој вештачке интелигенције. Тренутно, имамо основан Институт за вештачку интелигенцију, дефинисану стратегију за њен развој, и активно радимо на стварању правног оквира за етичку употребу вештачке интелигенције. Улажемо значајне ресурсе у ову област“, додала је министарка др Јелена Беговић.

Министарка др Беговић је такође представила пројекат изградње БИО4 Кампуса као тренутно највеће улагање државе у науку и технологију.

Обе стране су се сложиле да је пожељно додатно повезати Републику Србију и Јапан у циљу заједничког рада на технолошком развоју, те нагласиле отвореност за продубљивање будуће сарадње и вољу да истраже нове могућности како би се ова сарадња и остварила.

Галерија
Погледајте још вести