Accessibility Tools

Skip to main content

Ministarka dr Jelena Begović posetila Institut za stočarstvo

27. March 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović sa delegacijom Ministarstva posetila je Institut za stočarstvo kako bi razgovarala sa rukovodstvom na čelu sa direktorom dr Nikolom Delićem, Upravnim odborom, Naučnim većem i istraživačima ovog instituta

Poseta je sprovedena kao deo šireg plana za obilazak instituta koji posluju na teritoriji Republike Srbije u cilju upoznavanja sa njihovim svakodnevnim radom, strategijama za dalji razvoj, kao i potencijalnim problemima i mogućnostima za njihovo rešenje.

Tom prilikom, ministarka dr Jelena Begović istakla da su ovakvi Instituti od strateškog značaja za svaku državu, pa tako i Srbiju.

“Izuzetno je važno da se instituti razvijaju, prate savremene trendove i tokove i uoče opasnosti za razvoj, pa da uvek budu korak ispred. Naučna saradnja je važna jer nauka postaje ključna s obzirom na velike globalne izazove kao što su rast populacije i klimatske promene”, rekla je dr Begović.

Važno je da Instituti u svom razvoju prate trendove, dodala je dr Begović i istakla značaj međunarodne saradnje.

“Imamo velike globalne izazove i svi želimo zdravu i kvalitetnu hranu, ali u dovoljnim količinama. Sa klimatskim promenama i razvojem novih tehnologija javljaju se i novi trendovi u nauci i inovacijama, pa tako i naši instituti moraju da prate te trendove i da imaju spreman odgovor na svaki izazov”, rekla je ministarka

Direktor Instituta dr Nikola Delić rekao je da je sastanak bio produktivan i da su od ministarke dobili nove predloge koje će uvažiti i na kojima žele da krenu da rade.

“Razgovarali smo o svim otvorenim temama vezano za nauku, za našu oblast istraživanja.Čuli smo mnogo iskrenih i realnih predloga, kako možemo da napravimo jedan krupan iskorak ka budućnosti. Što se tiče samog Instituta treba ići ka projektima, kako domaćim tako i međunarodnim i to je naš najveći izazov”, rekao je dr Delić.

Ističe da su najteža vremena što se tiče pada stočnog fonda prošlost, jer, kako je rekao, država je preduzela mere i gotovo da ne postoji grana u stočarstvu koju nije finansijski podržala.

"Mislim da će mere dovesti do zaustavljanja opadnja stočarskog fonda. Mi moramo raditi prvenstveno na uvođenju reda u toj oblasti, a zatim i na kvalitativnom pomaku. Kao ustanova i glavna odgajivačka organizacija uradili smo softver koji će uvesti dosta reda u tu oblast, a moramo raditi na kvalitativnom pomaku”, zaključio je dr Delić.

Institut za stočarstvo osnovan je 1948. godine i jedinstven je po svom eksperimentalnom centru - ,,laboratoriji na otvorenom” u kojem se obavljaju naučna i razvojna istraživanja u oblasti stočarstva i proizvodnje zdrave-biološki vredne hrane. Institut je od 2003. godine ovlašćen za glavnu odgajivačku organizaciju za selekciju i matičnu evidenciju priplodne stoke u Srbiji.