Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Јелена Беговић посетила Институт за сточарство

27. Март 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић са делегацијом Министарства посетила је Институт за сточарство како би разговарала са руководством на челу са директором др Николом Делићем, Управним одбором, Научним већем и истраживачима овог института

Посета је спроведена као део ширег плана за обилазак института који послују на територији Републике Србије у циљу упознавања са њиховим свакодневним радом, стратегијама за даљи развој, као и потенцијалним проблемима и могућностима за њихово решење.

Tом приликом, министарка др Јелена Беговић истакла да су овакви Институти од стратешког значаја за сваку државу, па тако и Србију.

“Изузетно је важно да се институти развијају, прате савремене трендове и токове и уоче опасности за развој, па да увек буду корак испред. Научна сарадња је важна јер наука постаје кључна с обзиром на велике глобалне изазове као што су раст популације и климатске промене”, рекла је др Беговић.

Важно је да Институти у свом развоју прате трендове, додала је др Беговић и истакла значај међународне сарадње.

“Имамо велике глобалне изазове и сви желимо здраву и квалитетну храну, али у довољним количинама. Са климатским променама и развојем нових технологија јављају се и нови трендови у науци и иновацијама, па тако и наши институти морају да прате те трендове и да имају спреман одговор на сваки изазов”, рекла је министарка

Директор Института др Никола Делић рекао је да је састанак био продуктиван и да су од министарке добили нове предлоге које ће уважити и на којима желе да крену да раде.

“Разговарали смо о свим отвореним темама везано за науку, за нашу област истраживања.Чули смо много искрених и реалних предлога, како можемо да направимо један крупан искорак ка будућности. Што се тиче самог Института треба ићи ка пројектима, како домаћим тако и међународним и то је наш највећи изазов”, рекао је др Делић.

Истиче да су најтежа времена што се тиче пада сточног фонда прошлост, јер, како је рекао, држава је предузела мере и готово да не постоји грана у сточарству коју није финансијски подржала.

"Мислим да ће мере довести до заустављања опадња сточарског фонда. Ми морамо радити првенствено на увођењу реда у тој области, а затим и на квалитативном помаку. Као установа и главна одгајивачка организација урадили смо софтвер који ће увести доста реда у ту област, а морамо радити на квалитативном помаку”, закључио је др Делић.

Институт за сточарство основан је 1948. године и јединствен је по свом експерименталном центру - ,,лабораторији на отвореном” у којем се обављају научна и развојна истраживања у области сточарства и производње здраве-биолошки вредне хране. Институт је од 2003. године овлашћен за главну одгајивачку организацију за селекцију и матичну евиденцију приплодне стоке у Србији.

Погледајте још вести