Accessibility Tools

Skip to main content

Ministarka dr Jelena Begović na izložbi Nadežda Petrović – Nasleđe povodom obeležavanja Dana državnosti

14. February 2024.

Foto: Zoran Petrović / NITRA

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović otvorila je izložbu Nadežda Petrović – Nasleđe, koja se realizuje u čast obeležavanja Dana državnosti - Sretenje 2024. u Narodnom muzeju u Aranđelovcu

,,Nadežda je bila ispred svog vremena, a u isto vreme živela je našu istoriju”, istakla je dr Begović. “Život su joj bile slike, njen narod i otadžbina. U to vreme nije bilo mnogo žena kao ona, ali zahvaljujući njihovoj snazi danas Srbija ima slobodne žene. Samo u nauci ima preko 50 posto žena, za razliku od mnogih ekonomski razvijenijih država, preko 50 posto doktora nauka kod nas su žene. Zato mi je posebna čast što danas uoči našeg velikog državnog praznika Sretenja, datuma koji označava početak Prvog srpskog ustanka i naše borbe za slobodu, datuma koji obeležava donošenje Sretenjskog ustava i našu odlučnost za nezavisnom i uređenom, modernom državom, obeležavamo otvaranjem izložbe posvećene ženi koja oslikava sve ove težnje kroz svoj jedinstven i izuzetan život i koja treba da služi kao inspiracija svim novim generacijama, kao uzor kreativnosti, nezavisnosti, slobode i uzvišenosti”, rekla je dr Begović.

,,Posebnno mi je drago što je sa nama danas ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović, a u ime lokalne samouprave zahvaljujemo se Vladi Republike Srbije na izuzetnoj saradnji i velikoj pomoći tokom proteklih godina“, rekla je Nevena Irić, zamenica predsednika Opštine Aranđelovac. “Izložba će dati uvid i još više nam približiti život i stvaralaštvo jedne od najvećih istorijskih ličnosti naše turbulentne prošlosti, s kraja 19. i početka 20. veka, Nadežde Petrović. Žena koja je u svom životnom opusu ostavila neizbrisiv trag u umetnosti, posebno u slikarstvu i fotografiji, ne libeći se da pokaže etičke norme i moralna načela koja je i u današnje vreme čine toliko velikom i aktuelnom”, navela je Irić. “Žena heroj, jedna od osnivača Kola srpskih sestara i volonter, bolničarka srpske kraljevske vojske tokom balkanskih i Prvog svetskog rata, 1915. godine preminula je usled epidemije i posledica pegavog tifusa”, istakla je Irić.

Autorka izložbe Nadežda Petrović – Nasleđe je Jelena Sekulović, muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu. “S pravom možemo posmatrati Nadeždu kao sinonim za kreativnost renesansnog tipa. Slikarka, fotograf, nacionalna radnica, bolničarka, sagledavana u istoriografiji i likovnoj kritici iz više uglova i navrata, ali preciznije iščitavanje Nadežde kao kolekcionara predstavlja novinu”, zaključila je Sekulović, govorivši o samoj postavki ove izložbe.

Pogledajte još vesti