Опције за особе са инвалидитетом

Skip to main content

Министарка др Јелена Беговић на изложби Надежда Петровић – Наслеђе поводом обележавања Дана државности

14. Фебруар 2024.

Фото: Зоран Петровић / НИТРА

Министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић отворила је изложбу Надежда Петровић – Наслеђе, која се реализује у част обележавања Дана државности - Сретење 2024. у Народном музеју у Аранђеловцу

,,Надежда је била испред свог времена, а у исто време живела је нашу историју”, истакла је др Беговић. “Живот су јој биле слике, њен народ и отаџбина. У то време није било много жена као она, али захваљујући њиховој снази данас Србија има слободне жене. Само у науци има преко 50 посто жена, за разлику од многих економски развијенијих држава, преко 50 посто доктора наука код нас су жене. Зато ми је посебна част што данас уочи нашег великог државног празника Сретења, датума који означава почетак Првог српског устанка и наше борбе за слободу, датума који обележава доношење Сретењског устава и нашу одлучност за независном и уређеном, модерном државом, обележавамо отварањем изложбе посвећене жени која осликава све ове тежње кроз свој јединствен и изузетан живот и која треба да служи као инспирација свим новим генерацијама, као узор креативности, независности, слободе и узвишености”, рекла је др Беговић.

,,Посебнно ми је драго што је са нама данас министарка науке, технолошког развоја и иновација др Јелена Беговић, а у име локалне самоуправе захваљујемо се Влади Републике Србије на изузетној сарадњи и великој помоћи током протеклих година“, рекла је Невена Ирић, заменица председника Општине Аранђеловац. “Изложба ће дати увид и још више нам приближити живот и стваралаштво једне од највећих историјских личности наше турбулентне прошлости, с краја 19. и почетка 20. века, Надежде Петровић. Жена која је у свом животном опусу оставила неизбрисив траг у уметности, посебно у сликарству и фотографији, не либећи се да покаже етичке норме и морална начела која је и у данашње време чине толико великом и актуелном”, навела је Ирић. “Жена херој, једна од оснивача Кола српских сестара и волонтер, болничарка српске краљевске војске током балканских и Првог светског рата, 1915. године преминула је услед епидемије и последица пегавог тифуса”, истакла је Ирић.

Ауторка изложбе Надежда Петровић – Наслеђе је Јелена Секуловић, музејски саветник Етнографског музеја у Београду. “С правом можемо посматрати Надежду као синоним за креативност ренесансног типа. Сликарка, фотограф, национална радница, болничарка, сагледавана у историографији и ликовној критици из више углова и наврата, али прецизније ишчитавање Надежде као колекционара представља новину”, закључила је Секуловић, говоривши о самој поставки ове изложбе.

Галерија
Погледајте још вести